A bolondvárak nyomában

2023.07.12. 08:30

Vissza a múltba! – Kovács Ágnes régész előadása

Folytatódott a Kutyatáron innen és túl című intézménytörténeti előadás-sorozat a Szent István Király Múzeum Új Magyar Képtárában.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Július 11-én délután 17 órakor vette kezdetét Kovács Ágnes régész előadása, melyben a középső bronzkori földvárak kutatásáról árult el részleteket. A régész előadása elején megmutatta, hogy megyénk mely részén voltak ezek az úgynevezett bolondvárak, majd beavatta a hallgatóságot, hogy voltaképpen mik is ezek. Mint mondta, a vár szó hallatán sokakban egy kővárat ábrázoló kép jelenik meg, mivel az meg se fordul a fejünkben, hogy a várak természetes magaslatok, dombok is lehettek, amelyeket szintén sáncokkal, árkokkal vettek körül. Pedig így van és az ilyen földvárakat, valamint azok maradványait nevezik bolondváraknak, amelyeket egészen a középkorig használtak. Később pedig, az 1840-es évektől számos ilyen bolondvárat tártak fel. Ezen feltárásoknak köszönhetően Lovasberényben például lemezdiadémet, edényeket és tálakat találtak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában