Arcanum

2023.08.17. 15:00

A fehérvári Rózsaliget 50 éve is megújult

Fekete-fehér fénykép tanúsítja, milyen megújuláson ment keresztül éppen ötven évvel ezelőtt a fehérvári Rózsaliget. Padok, asztalok, napernyők tették kényelmesebbé a kedvelt találkozópont és sakkozó helyszín területét.

S. Töttő Rita

A mai hírek tudatában, mely szerint hamarosan felújítják a székesfehérvári Rózsaligetet, érdekes emlék éppen ötven évvel ezelőttről – a Fejér Megyei Hírlap 1973. augusztus 17-i lapszámából – a következő: „A fehérvári kismamák, nyugdíjasok kedvelt pihenőhelye a Vidám Park melletti Rózsaliget. A székesfehérvári Szolgáltató Vállalat és a városi tanács a pihenők érdekében bővítette a pihenésre, sakkozásra alkalmas helyet. Felállítottak hat napernyőt, 12 asztalt és minden asztalhoz két padot. A ligetben helyreállították a vízesést is, így most az teljes szépségében várja a sétálókat, üldögélőket…”. A kedves, régebb óta fiatal olvasók biztosan emlékeznek még a Rózsaligetben sakkozó öregekre, az ebihalakkal teli kanyargó kis medencére a vízesés előtt, az árnyas lugasokra és természetesen a savanyúvízre, amely azóta is kedvelt vízvételi forrás. A sakkozók, asztalok és árnyat adó ernyők ugyan eltűntek, a közösségi élet is megváltozott itt: inkább családi és kutyás programok helyszínévé vált a liget. A világ változik, de a Rózsaliget marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában