Hite és életáldozata miatt 2004-ben szentté avatták

2023.09.09. 07:00

Szent Janka tiszteletére nyílt kiállítás a Szent István király-székesegyházban

Szent Janka vagy eredeti nevén Gianna Beretta Molla egy olasz származású négygyermekes édesanya volt. Az édesanyák, az orvosok és a meg nem született magzatok védőszentje.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Szent Janka 1922-ben látta meg a napvilágot Magentában, majd felcseperedve orvosi diplomát szerzett és megházasodott. Negyedik gyermekével való várandóssága alatt jóindulatú daganat alakult ki nála és az orvosok három lehetőséget kínáltak fel neki, melyek közül ő azt választotta, amellyel megóvhatja magzatát. Tudta, hogy amikor eljön a szülés ideje, csak egyikük élheti túl. 1962-ben világra hozta negyedik kislányát, majd néhány nappal később otthonában hunyt el. Hite és életáldozata miatt 2004-ben II. János Pál pápa szentté avatta. Rá emlékeztek és előtte tisztelegtek szeptember 8-án Székesfehérváron, a Szent István király-székesegyházban, ahol a Meg nem született gyermek vándorszobra is megtekinthető szeptember 22-ig. 

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Spányi Antal, megyéspüspök az imádkozás előtt Szent Janka és az ő áldozata kapcsán elmondta: – Az egyháznak nagyon fontos tanítása az élet védelme. Az élet Isten rendelése szerint szent dolog és az életet védeni, oltalmazni, szolgálni kell. Ez minden ember kötelessége és felelőssége. Az az élet, amelyet Isten az embernek ajándékoz és, amelyet az édesanya a szíve alá fogad, kihord, majd világra szüli és új élet születik, az maga a csoda. Valóban látni, hogy ez nem mindig sikerül és az anya elveszíti a magzatát. Ez mindig veszteséggel és fájdalommal jár, de ezekkel szembe kell nézni, Isten elé vinni é az ő szeretetére bízni, mert az gyógyít majd meg bennünket – mondta a püspök.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A közös imádság után következett a tanúságtétel, mely során egy érintett hölgy megosztotta a jelenlévőkkel a saját történetét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában