Csökkent a fényszennyezés

2023.10.31. 20:00

Fehérvár felett: eltűnt a sárga fényköd

Székesfehérvár közvilágításának java mostanra megújult, már csak pár tíz lámpatest cseréje van hátra. A fényerőről, színhőmérsékletről megoszlanak a vélemények, de összességében elmondható: a városi fényszennyezés jelentősen csökkent.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Idén május végén kezdték meg Székesfehérváron a közvilágítás led alapú világítótestekkel való ellátását, amelytől jelentős, mintegy 60 százalékos energiamegtakarítást vár a város. Az ősz beköszöntével, s ahogy rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak a sötét időszakok, úgy lehet egyre nagyobb tapasztalatot gyűjteni az új lámpatestek világításával kapcsolatosan.

Az olvasói vélemények megoszlanak róla: van, aki szerint „élhetőbb” a színe, de tompább a fénye, míg más úgy véli, nincs különösebb változás. Mindezekről éppen ezért Bozai István városgondnokot kérdeztük, aki úgy véli, jobb lett a város megvilágítása. Mint fogalmazott, a színhőmérséklet kapcsán elmondható, hogy a korábbi sárga, „nátriumos” fények helyett melegbe hajló ledes, természetesebb színhőmérsékletű megvilágítás került, mégpedig más településeken szerzett tapasztalatok alapján. Máshol ugyanis nem szerették a jégfehér megvilágítást, így ezt Székesfehérváron is elvetették.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Aki pedig messziről közelíti meg Székesfehérvárt, ma már nem láthatja azt a sárga fényködöt, amely körülvette a várost. A fényszennyezés tehát jelentősen csökkent, a fényköd a város körül eltűnt. Látványban talán ez szemlélteti legjobban az elért változást, melynek köszönhetően a közvilágítás energiafogyasztása 60 százalékkal csökkent.  A fényerő kapcsán a városgondnok azt mondja: vannak szakaszok, ahol világosabb van, ilyen például a székesfehérvári vasútállomás és a Kodály Zoltán Általános Iskola előtti, gyalogátkelőkkel tűzdelt útszakasz is.

Egyre kevesebb helyen tapasztalható továbbá az új lámpák passzív meghibásodása, amely biztosíték cserét igényel a szolgáltató részéről, s melyet folyamatosan kézben is tart az E.on. A 10 év garanciával felszerelt lámpatestek műszaki átadására idén december 31-ig van ideje a kivitelezőnek, ám úgy fest, hamarabb is készen lehetnek. Mostanra ugyanis már csak 50-60 lámpa cseréje van hátra, erre pedig novemberben sor kerül.

A közvilágítás fel-, illetve lekapcsolása azonban már más kérdés – tudtuk meg a városgondnoktól. Merthogy erre vonatkozóan is érkezett olvasói megkeresés: mostanában gyakrabban tűnik ugyanis úgy, mintha túl sokáig várnának esténként a felkapcsolással. Erre azonban a városnak nincs ráhatása. Az E.on – árulta el Bozai István -, az éves – hetente aktualizált - közvilágítási naptár szerint kapcsolja a fényeket. Ez a naptár földrajzi elhelyezkedéstől, naplementétől és napfelkeltétől függően határozza meg, hol mikor kapcsolják fel, illetve le a közvilágítást.

- Korábban felvetődött, hogy úgynevezett alkonykapcsolóra váltson-e a város, amely bizonyos sötétedési fokozatban kapcsolja fel a fényeket. Ám ezt elvetettük, tekintve, hogy gyakorlatilag mindenkinek mást jelent a „megfelelő sötétedési” fokozat. Erre vonatkozóan nincs sem egzakt meghatározás, sem pedig konszenzus, „érzetekre” alapozva pedig nem dönthet egy város ilyen kérdésekben sem. Így maradtunk a kormányzati szabvány által meghatározott közvilágítási naptárnál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában