1956. október 23. – A szabadság napja!

2023.10.18. 12:00

Ünnepi megemlékezések vármegyeszerte

„Nem érti ezt az a sok ember, / Mi áradt itt meg, mint a tenger? / Miért remegtek világrendek? / Egy nép kiáltott. Aztán csend lett. / De most sokan kérdik: mi történt?” (Márai Sándor: Mennyből az angyal)

V. Varga József

Fotó: Illusztráció

Október 19. (csütörtök)

Vértesacsa, 16 óra: Ünnepi megemlékezés nemzeti ünnepünkön a közösségi házban.

Október 20. (péntek)

Alap, 16.30 óra: Megemlékezés az Arany János Művelődési Házban, majd koszorúzás az Emlékparkban.

Alcsútdoboz, 16 óra: Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójáról. (Sportcsarnok, közösségi színtér.)

Bakonycsernye, 16 óra: Ünnepség a művelődési házban. Beszédet mond Turi Balázs polgármester. Közreműködnek az általános iskola diákjai, valamint a Dream Team moderntánccsoport növendékei. A megemlékezést követően koszorúzás a Bercsényi utcai ’56-os emlékműnél.

Csór, 10 óra: A szabadság napja! Ünnepi megemlékezés a művelődési házban. Fellépők: a Mátyás Király Általános Iskola tanulói és a Csóri Csuka Népdalkör.

Csősz, 16 óra: Megemlékezés a szoborkertben. Az általános iskolások műsora. A műsort követően levetítik a 2020-ban bemutatott Soha többé! című előadást. (Az előadás drámaisága miatt a vetítés 14 éven aluliak számára nem ajánlott.)

Dég, 17 óra: Megemlékezés az iskola színháztermében. Gárdonyi Sándorné polgármester beszéde. A Dr. Kovács Pál Általános Iskola 8. osztályos tanulóinak műsora. Koszorúzás az emlékműnél.

Fehérvárcsurgó, 9 óra: Megemlékezés a Vörösmarty téren.

Felcsút, 17 óra: Ünnepi megemlékezés a faluházban.

Füle, 15 óra: Megemlékezés a Petőfi Sándor Művelődési Házban. 

Gárdony, 14.30 óra: Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójának tiszteletére. A Művelődésügyért, a Gárdony Városáért és a Gárdony Város Díszpolgára kitüntető címek átadása a városházán. Közreműködik: Szabó Bill Béla (ének, gitár) és Ignácz Attila (ének, gitár). 17 óra: Koszorúzással egybekötött megemlékezés a Hősök Parkjában. Beszédet mond Tóth István polgármester. Közreműködik: a Kákics zenekar. 18 óra: „Feltettem magamban, hazámat szolgálom!” – a Kákics zenekar ünnepi műsora a Nemzedékek Házában.

Iszkaszentgyörgy, 13 óra: Megemlékezés az általános iskola tornatermében. Műsort adnak a 7. osztályos tanulók.

Jenő, 16 óra: Megemlékezés nemzeti ünnepünkön a templom melletti emlékparkban.

Kápolnásnyék, 17 óra: Ünnepi megemlékezés és koszorúzás a művelődési házban. Beszédet mond Kovács Gábor önkormányzati képviselő. Közreműködnek a Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjai.

Kőszárhegy, 17 óra: Emlékezzünk együtt 1956 hőseire! Megemlékezés a Vitéz Szabó István Művelődési Házban.

Lajoskomárom, 17 óra: Ünnepi megemlékezés a mozi épületében (Komáromi út 1.). Beszédet mond Pirtyák Zsolt polgármester. Ökumenikus megemlékezés. A Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola diákjainak műsora. Koszorúzás a Háborús emlékműnél.

Nagyveleg, 18.30 óra: Fáklyás felvonulás és ünnepi megemlékezéssel egybekötött koszorúzás az 1956-os emlékműnél. Gyülekezés 18.20-kor a községháza épülete előtt.

Nagyvenyim, 11 óra: Megemlékezés a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében. Az iskola diákjainak emlékműsora.

Nádasdladány, 11 óra: Megemlékezés a közösségi házban. A Nádasdy Ferenc Általános Iskola diákjainak műsora. Koszorúzás.  

Pákozd, 11 óra: Megemlékezés és koszorúzás az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére a Hősök Parkjában. Ünnepi műsor: Pipacsos Néptánccsoport és a Nemeskócsag Általános Iskola 8. osztálya. (Rossz idő esetén a helyszín a művelődési ház színházterme.)

Pákozd, 12 óra: Megemlékezés a katonai emlékparkban (Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely).

Rácalmás, 17 óra: Ünnepi megemlékezés a művelődési ház és könyvtár nagytermében. A megemlékezést követően fáklyás menet a Millenniumi-tónál elhelyezett 1956-os emlékműhöz. Koszorúzás.

Sárbogárd, 18 óra: Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója tiszteletére a József Attila Művelődési Központban, majd koszorúzás a Hősök terén. Beszédet mond Sükösd Tamás polgármester, közreműködik a sárkeresztúri Kacifánt Néptáncegyüttes.

Sárkeszi, 9 óra: Tisztelgés a hősök emléke előtt. Főhajtásos megemlékezés az Emlékparban.

Sárosd, 11 óra: Ünnepélyes megemlékezés az 1956-os emlékműnél. A Farkas Gyula Baptista Általános Iskola és Óvoda 7. osztályos tanulóinak műsora. Köszöntőt mond Dunkl Gergely polgármester.

Sárszentmihály, 10.30 óra: Október 23. A szabadság napja! Emlékezzünk közösen az 1956. október 23-ai forradalom hőseire! Ünnepi megemlékezés a Hősök szobránál, majd a polgármesteri hivatal udvarán. 10.30 óra: Virágok elhelyezése és koszorúzás a Hősök szobránál. 10.45 óra: Átvonulás katonai díszkísérettel, nemzeti és települési zászlókkal a polgármesteri hivatal udvarába. 11 óra: Krutzler Gergő, látássérült tangóharmonika-művész előadása. 11.15 óra: Óber Andrea polgármester beszéde. 11.20 óra: A Zichy Jenő Általános Iskola műsora. (Rossz idő esetén a helyszín a közösségi ház nagyterme.)

Sukoró, 9 óra: Megemlékezés a Móga János parkban. Koszorúzás az iskolásokkal a kopjafánál.

Szabadbattyán, 11 óra: Iskolai megemlékezés nemzeti ünnepünkön. 17 óra: Települési megemlékezés az 1956-os emlékműnél (a polgármesteri hivatal előtt). Ünnepi műsor. Koszorúzás.

Tác, 17 óra: Ünnepi megemlékezés az 1956-os emlékműnél. Beszédet mond Horváth Tamás polgármester. A Gorsium Általános Iskola tanulóinak műsora. Gyertyagyújtás.

Tordas, 17 óra: Emlékezzünk közösen az ’56-os hősökre! Helyszín: a Hősi emlékművek tere. Fellépnek az általános iskola diákjai.

Úrhida, 11 óra: Ünnepi megemlékezés az önkormányzat nagytermében. Az általános iskolások műsora. Utána koszorúzás az 1956-os emlékműnél.

Zámoly, 15 óra: Megemlékezés a Csoóri Sándor Művelődési Házban. Közreműködnek a Csanádi Imre Református Általános Iskola diákjai.

Október 21. (szombat)

Cece, 10 óra: Megemlékezés a művelődési ház nagytermében. Közreműködnek az általános iskola diákjai. A műsort követően koszorúzás a Szabadság téri kopjafánál.

Csákberény, 17.30 óra: Megemlékezés a katolikus templom kertjében álló kopjafánál. Beszédet mond Monostori Endre, a település korábbi polgármestere. Az emlékezés virágainak elhelyezése. Ezt követően a csákvári Gyémánt Gospel Kórus ünnepi koncertje a templomban.

Csákvár, 16 óra: Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről a Floriana Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében. Beszédet mond Illés Szabolcs polgármester. A Csákvár Város Közszolgálatáért díj átadása. Koszorúzás a Szabadság téri emlékműnél.

Október 22. (vasárnap)

Mezőkomárom, 9.30 óra: Ünnepi szentmise a katolikus templomban. 10.30 óra: Megemlékezés és koszorúzás a Hősök terén, az 1956-os forradalom emlékművénél.

Székesfehérvár, 9 óra: Az 1956-os forradalom és szabadságharc székesfehérvári ünnepsége. A püspökség imádságos megemlékezése a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél.

Október 23. (hétfő)

Aba, 10 óra: Ünnepi megemlékezés a Hősök terén.

Adony, 15 óra: Megemlékezés a művelődési házban. Beszédet mond Ronyecz Péter polgármester. Szerelmem, Magyar Katalin – Sík Frida és Mohácsi Attila színművészek műsora.

Baracs, 11 óra: 1956–2023. Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a templomosi temetőben. Köszöntőt mond Várai Róbert polgármester. Koszorúzás Farkas István sírjánál.

Bicske, 8.30 óra: Megemlékezés a Petőfi Művelődési Központban. Beszédet mond Bohár Dániel riporter. A Szent László Általános Iskola műsora. Koszorúzás az Emlékezés Virágánál. Közreműködik a Bicskei Fesztivál Fúvószenekar.

Csór, 10 óra: Az önkormányzat és a civil szervezetek koszorúzással idézik fel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét a Történelmi Emlékparkban.

Dunaújváros, 9 óra: Megemlékezés és koszorúzás az ’56-os temetői kopjafánál. Beszédet mond Hegedűs Kristóf egyetemi hallgató. Közreműködnek a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola diákjai. 11 óra: A Dunaújvárosért díj átadása a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes ünnepi műsora.

Enying, 9 óra: Megemlékezés a Vas Gereben Művelődési Házban. Tóth Dezső, Enying Város Díszpolgára ünnepi gondolatai. A Batthyány Fülöp Általános Iskola diákjainak műsora. Koszorúzás az 1956-os kopjafánál és Povl Bang-Jensen emlékkövénél.

Ercsi, 17 óra: Ünnepi megemlékezés és csendes koszorúzás az 1956-os emlékműnél (Szabadság tér). Beszédet mond Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője. 18 óra: „Szerelmem, Erdély” – Wass Albert-est. Rékasi Károly színművész önálló estje az Eötvös József Művelődési Házban.

Káloz, 16 óra: Megemlékezés és koszorúzás a világháborús emlékműnél. Közreműködnek az Őszikék Nyugdíjas Egyesület tagjai és a Szent István Általános Iskola 8. osztályos diákjai.

Martonvásár, 10 óra: Megemlékezés az Emlékezés terén. Beszédet mond Rezessyné Zsoldos Erika, a Beethoven Általános Iskola megbízott igazgatója. Közreműködik: szavalattal Simándi Péter, valamint a Martonvásári Fúvószenekar és a Szent László Huszáregyesület. 10.30 óra: Az Alföld Quartet ünnepi műsora a színházteremben. 11.30 óra: „kossuthdíjasok” – a Magyarság Háza külhoni kortárs Kossuth-díjas művészek portréiból összeállított kiállításának megnyitója a kiállítóteremben. Bevezetőt mond Csibi Krisztina, a Magyarság Háza ügyvezető igazgatója.

Mezőfalva, 16 óra: Megemlékezés a Spar melletti parkban. Beszédet mond Masinka Csabáné alpolgármester. Fellépnek: a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai, valamint Polgár Lilla és Farkas Erik színművészek. (Rossz idő esetén a helyszín a Kiss Kálmán Művelődési Ház.)

Mezőszentgyörgy, 16 óra: Ünnepi megemlékezés az önkormányzati hivatal épületénél. Emlékezzünk közösen az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire!

Mezőszilas, 16 óra: Megemlékezés nemzeti ünnepünkön. Helyszín: Fő tér, a piac épülete és az emlékmű. A Németh László Általános Iskola diákjainak műsora. Steidl János polgármester beszéde. Nagy Judit református lelkipásztor áldása. A Németh László Kulturális és Ifjúsági Egyesület műsora. Koszorúzás. 17 óra: A Dr. Végh János Minibölcsőde átadása (Petőfi utca 1/G). Óvodások műsora. Steidl János polgármester köszöntője. Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselőjének beszéde. Gyarmatiné Bartus Dóra beszéde. Az új

intézmény átadása. Nagy Judit református lelkipásztor áldása. Pethes Máté és Szabó Eszter műsora.

Mór, 10.45 órától: Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. 10.45 óra: Csendes főhajtás a forradalom móri helyszínén, a járási hivatal épületénél. Millenniumi park, 1956-os emlékmű: 11 órától: Beszédet mond Fenyves Péter polgármester. A Dr. Zimmermann Ágoston Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola műsora. Koszorúzás.

Perkáta, 15 óra: Október 23. Megemlékezés nemzeti ünnepünkön. „Akár a kéz, ha ökölbe kékül” – a Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely előadása az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a Győry-kastély dísztermében. Ezt követően koszorúzás Pongrácz Gergely mellszobránál.

Polgárdi, 18 óra: Fáklyás felvonulás nemzeti ünnepünkön. Gyülekezés a városházánál, a menet zászlókkal az élén a rendelőintézet melletti 1956-os emlékhelyig vonul. Megemlékezés az emlékhelynél. Beszédet mond Nyikos László polgármester, közreműködnek a Széchenyi István Általános Iskola diákjai. Koszorúzás.

Pusztaszabolcs, 17 óra: Városi megemlékezés a könyvtár és művelődési házban. A József Attila Általános Iskola 8. évfolyamos diákjainak műsora. Beszédet mond Egyed Péter alpolgármester. Ezt követően fáklyás felvonulás a Millenniumi parkig. Koszorúzás az ’56-os emlékműnél. Gyertyagyújtás a Hagyományok Házán elhelyezett emléktáblánál. A művelődési ház nagytermében 1956-os fotókiállítás tekinthető meg október 23. és november 4. között.

Seregélyes, 17 óra: Emlékműsor az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójának tiszteletére a művelődési házban. Közreműködnek a Kisalföldi ASzC Eötvös József Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 10.MG osztályának diákjai. A műsort követően koszorúzás az emlékparkban.

Székesfehérvár, 9.30 óra: Az 1956-os forradalom és szabadságharc székesfehérvári ünnepsége. Néma koszorúzás a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél. Beszédet mond Cser-Palkovics András polgármester. 10 óra: „Mi, józsefesek” – a forradalom és szabadságharc eseményeinek megelevenítése a Városház téren. Közreműködnek a Ciszterci Szent István Gimnázium Fejér Holló Diákszínpadának tagjai. Írta: Matuz János. Rendezte: Ferenczy Noémi.

Vál, 10 órától: „Régi időkre emlékszel-e még?” Elszármazottak találkozója. 10 óra: Október 23-ai ünnepi megemlékezés a községháza dísztermében. 10.30 óra: Csemete-fa ültetése. Az idén született gyermekek fájának elültetése, valamint a múlt évben született gyermekek köszöntése és emléklapok átadása. 11 óra: Vendégek fogadása a közösségi háznál. 12 óra: Ebéd, ismerkedés, beszélgetés.

Velence, 10 óra: Ünnepi megemlékezés a Hősök parkjában. Beszédet mond Gerhard Ákos polgármester. A Zöldliget Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnázium diákjainak műsora. A Velencéért Oklevél és a Velence Város Díszpolgára cím átadása. Koszorúzás.

Október 24. (kedd)

Lepsény, 17 óra: Ünnepi megemlékezés az 1956-os kopjafánál. Közreműködnek a Fekete István Általános Iskola diákjai. Koszorúzás.

Székesfehérvár, 19 óra: Emlékezz velünk! Magyar hősök. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ünnepi hangversenye a Vörösmarty Színházban. Műsoron: Liszt: Les Préludes; Liszt: A-dúr zongoraverseny; Erkel: Ünnepi nyitány; Kodály: Páva-variációk. Közreműködik: Farkas Gábor zongoraművész. Vezényel: Hamar Zsolt. (Farkas Ferenc-sorozat.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában