Idén január elsején átadta a stafétát

2024.01.08. 20:04

Évtizedek a fogyasztóvédelemben: a békéltető továbblép

Évtizedeken át volt a tagja s nyolc éven át vezette a Fejér megyei Békéltető Testületet Vári-Kovács József ügyvéd, aki idén január elsején átadta a stafétát. Mint mondja, „nyugdíjasabb”, mint eddig, mégis még nagyon sok terve van.

S. Töttő Rita

Fotó: archív (Koppán Viktor)

A békéltető testületeket a fogyasztóvédelmi törvény hozta létre 1998. január 1-jén. Ebben az időben még regionálisan működött, majd megyékre bontották az ellátási területét – emlékezett vissza a kezdetekre Vári-Kovács József, aki a 2000-es évek elején lett az intézmény elnök helyettese, nyolc éve pedig elnökké választották. A legutóbbi választáson azonban már nem indult, munkáját átadta Csapó Csilla ügyvédnek. A feol.hu-nak arról mesélt, milyen változásokat tapasztalt az elmúlt évtizedekben a fogyasztóvédelem és a békéltető testület életében. 

- Az évtizedek alatt természetszerűleg sokat változtak az ügyek témái. Míg kezdetekkor a helyszínen, üzletekben, műhelyekben kötött szerződésekkel kapcsolatosan kerestek meg bennünket többen, addig mostanra az e-kereskedelem irányába fordultak az ügyek. Ami azonban azóta sem változott, az a lábbelik meghibásodásával kapcsolatos panaszok száma – árulja el a volt elnök. -  Ez a téma kezdettől fogva nagy számban jelen van a békéltető testület munkájában. Az elektronika térnyerésével pedig megnőtt a mobiloktól az irodai berendezéseken át a háztartási eszközökig mindenféle eszközzel kapcsolatos panaszok száma. Ezek mellé felzárkózott egy harmadik ügytípus is: megjelentek az energiafelhasználással kapcsolatos viták, ezen belül is a napelemekre vonatkozó panaszok. 

A békéltető testület eljárásmódja radikálisan nem változott az évtizedek alatt - egészen az idei évig, teszi hozzá Vári-Kovács József, aki, mint mondja, a jogszabály által megszabott döntésformákat alkalmazhatta az eljárások alkalmával. A testület ugyanis érdemi döntésként hozhatott ajánlást, kötelezést tartalmazó és egyességet jóváhagyó határozatot- később pedig elutasíthatott is. A 2024-es változás azonban már jelentős: a kérelem megalapozottsága esetén vállalkozói alávetési nyilatkozat hiányában 200 ezer forint ügyérték alatt kötelezést is hozhat a békéltető testület, amely egyenértékű a bírósági ítélettel. – Azt szoktam mondani, a békéltető testület félúton van a mediációs szervezetek és a bíróságok között, ám mostanra tettünk egy lépést a bírósági rendszerek irányába. 

A testületi munka próbaköve, hogy mennyire ismert és mennyire szívesen fordulnak hozzá – vélekedik Vári-Kovács József. - A működésem során évente kb. 400 ügyet tárgyaltunk és zártunk le. Ez idő alatt jelentős mértékben megemelkedett a jóváhagyott egyességek száma és azok száma is, amikor sikerült a feleknek egymás közt megegyezniük. Az ajánlásainkat szintén egyre több vállalkozás teljesíti, a velük való együttműködés kifejezetten jónak mondható. A tisztességes vállalkozások korrektül álltake hozzánk és a fogyasztók magatartása is együttműködőbb lett. Ezúton köszönöm meg mindkét fél megfelelő döntéseket elősegítő közreműködését.

Mint mondja az ex-elnök, szívesen végezte a testület elnöki feladatait. – De nem pályáztam újra, mert egy idő után elfárad az ember. Másrészt egy életkor és több ciklus után, azt gondolom, át kell adni a fiatalabb, jól képzett korosztálynak a stafétát. Ez is motivált a döntésemben. Csapó Csilla kezében jó helyen lesz a békéltető testület irányítása. Jó társasággal dolgoztam együtt, akiknek köszönet jár a közös munkáért. 

Hat éve nyugdíjas – árulja el: - Vagyis „nyugdíjasabb” lettem, mint korábban. A következő időszakban a családom, valamint a kedvteléseim kerülnek előtérbe: archiválom a fényképeimet, diáimat, több időt töltök a somlói szőlőmben és tervezek egy könyvet az eddigi utazásaimból. Idén leszek hetven éves, rengeteg tervemet sikerült megvalósítanom, de még nagyon sok hátra van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában