Dendrológiai estek

2024.02.08. 12:30

Egy francia gróf és az ő kastélya

Különlegesnek is mondható alkalomra kerül sor a Dendrológiai estek sorozatban az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban, ahol ezúttal egy franciaországi kastély működtetéséről mesél maga a tulajdonos.

Borsányi Bea

Az iszkaszentgyörgyi kastély fenntartása és a park gondozása is sok munkát igényel

Fotó: FMH Archív (Fehér Gábor)

Február 9-én 17 órától a 47 hektáros angol parkkal és francia kerttel rendelkező Craon-i kastély - melyet Mayenne-megye kis Versailles-aként is emlegetnek – tulajdonosa és fenntartója, gróf Bertrand de Guébriant mesél a hallgatóságnak egy Loire-menti kastély és park üzemeltetési kihívásairól. – A gróf történetesen 3 éve francia testvértelepülésünk, Craon polgármestere, aki most ebben a minőségében látogatott hozzánk egy néhány fős craon-i delegáció élén. Amikor a látogatást terveztük, megkértem, kössük össze a kellemest a hasznossal és tartson itt egy előadást a tapasztalatairól, amelyeket a kastélyüzemeltetés és fenntartás terén szerzett az évek folyamán – árulta el kérdésünkre Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere. Az is kiderült, hogy Guébriant úr még nem járt Iszkaszentgyörgyön, sőt Magyarországon sem, így az itt töltött három napban több programot is szerveztek számára a fővárosban, a Balatonnál, a községben, valamint a környéken. Többek között meglátogatja a szomszédos fehérvárcsurgói Károlyi kastélyt is. 

A gróf péntek esti előadását követően Herczeg Ágnes, a Magyar Kertörökség Alapítvány elnöke avatja be a hallgatóságot az önkéntesség táji örökség megőrzésében betöltött szerepébe. Az estre a belépés díjtalan! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában