Nyílt napok

2024.02.23. 20:00

Már az első meccs előtt megtelt az Alba Aréna (galéria, videó)

Kígyózó sorok, majdnem teli parkoló. Ez a látvány fogadta az arra járókat pénteken kora délután a Budai úton található Alba Aréna környékén. A város nyílt napokat tart, az új multifunkcionális csarnokot pénteken és szombaton nézhetik meg az érdeklődök.

Beke Zsombor

A székek átmentek a teszten

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár új ékköve, az Alba Aréna már egy régóta tervben lévő projekt volt, majd 2021. decemberében elkezdődtek a várva várt építési munkák, 2023. év végére pedig el is készült a Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapatának új otthona, az Alba Aréna. A 120x120 méteres csarnok mérkőzéseken 6000 fő befogadására lesz alkalmas, koncerteken és egyéb rendezvényeken a befogadóhatár 8000 fő lesz.

Kemény, kétéves munka gyümölcseként csodálhatják meg az épületet a látogatók, impozáns lett a létesítmény. Az építés során elképesztő mennyiségű alapanyagot használt fel a kivitelező, közel 20 ezer köbméter betont dolgoztak fel, több mint 2000 tonna betonacél került beépítésre, a csarnok pedig 14 ezer négyzetméter lemezfedést kapott. A homlokzatra 5400 darab 1.5x05 méteres perforált alumínium lemezt helyzetek fel, közé díszkivilágítást, ami az esti órákban is pompás látványt nyújt.

Az első nyílt napon, pénteken nem csoda, hogy nagy tömegeket mozgatott meg az Alba Aréna bejárása. Az érdeklődök pedig nem csak a jövőbeni törzshelyüket választhatták ki, betekintést nyerhettek a VIP boxokba, valamint a hazai csapat öltözőjébe is.

A 46 milliárd forintból készült Alba Aréna az új úthálózattal együtt fontos fejlesztése volt Székesfehérvárnak. Pénteken már a nyitás előtt tömött sor állt a létesítmény előtt, majd a kapunyitást követően a tömeg egy része sorban állt az április 19-20-ai nyitóhétvégére szóló belépőért, hiszen a magyar válogatott Norvégia ellen avatja majd a csarnokot. A többiek pedig elindultak belakni az Alba Arénát, az arcokon a széles mosoly mellett az ámulat volt felfedezhető. Volt, aki kipróbált jó néhány széket, jövőbeni törzshelyét kiválasztva, volt, aki rögtön a hazai öltöző felé vette az irányt. Jó néhány törzsszurkoló is kilátogatott az eseményre, akik örömmel konstatálták, csapatuknak modern, 21. századi otthona lett.

– Kezdetek óta figyelemmel kísérjük az Aréna építkezését, és sokat tervezgettük a helyünket, a szurkoló táborunk helye az „A” szektorban lesz, dobtartók is kerültek ide. Új lesz, nehéz szívvel hagyjuk ott a régi csarnokot, ugyanakkor már régóta vártunk erre az Arénára, a fehérvári hokinak szüksége volt már erre – nyilatkozta lapunknak a „Kicsi” becenévre hallgató szurkoló. – Dolgozunk rajta, hogy itt se legyen nagy kihívás hasonló hangulatot létrehozni, a régi csarnokba elszórva helyezkedett el mindenki, itt viszont kicsit összepontosítjuk a tábort, három szektorba invitáljuk az összes, hangos szurkolótársunkat. A Fan Club oldalán igyekszünk majd folyamatosan tájékoztatást adni, ezen az oldalon keresztül hozzuk majd össze a tábort.

– Nagyon szép az új csarnok, jó nagy, elsőre biztos furcsa lesz majd a mérkőzéseken, hiszen a Raktár utcai létesítménynek teljesen más volt a miliője és kialakítása, ezt nekünk is szoknunk kell, izgalommal várjuk azt, hogy ezt is belakjuk. Nagyon érdekes érzés volt belépni először ide, a kész Alba Arénába. Hozzászoktunk a kicsit már régies hangulatú csarnokhoz, most pedig kaptunk egy új, 21. századi modern létesítményt. Bízunk benne, hogy itt is legalább olyan sikereket érünk majd el pályán és azon kívül, mint ott. A szurkolás részében könnyebbséget is jelent az új környezet, hiszen több helyünk és lehetőségünk lesz bizonyos látványterveket létrehozni – tette hozzá „Tom”.

– Egyelőre az átköltözéssel még nem annyira tudunk foglalkozni, hiszen szerencsére még jó néhány kihívás vár ránk még ebben a szezonban. Másrészről már most folynak az egyeztetések a nézőtér belakása szempontjából. Megdobban az ember szíve, mikor látja, milyen szinten mozgatja meg a fehérváriakat az Alba Aréna. Több mint egy évtizedet vártunk rá, de most, ahogy itt állunk, kijelenthető, megérte rá várni. A fehérvári jégkorongműhely szakmailag a magyar jégkorong fellegvára, húzómotorja, a létesítményt nézve valljuk be szép lassan az utolsó helyre csúszott le a magyar klubok és a nemzetközi ligánk szintjén. Ennek a létesítménynek létrejöttével elmondható, egyből élre ugrunk, nem csak itthon, hanem az ICEHL-ben is. Egy csodálatos csarnokot kapott a klub, és Fehérvár közössége is. Most a csarnoknyitó hétvége válogatott mérkőzéseire kaphatók a jegyek, jó látni az érdeklődés magas szintjét. Örömteli, hogy több százan itt vannak a nyílt napon, nagy nap ez a mai, és ez az év is fontos lesz a történelemkönyvünkben, hiszen idén tétmérkőzésen is pályára lép majd a csapat – mondta Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 SC elnöke.

Szombaton 9 és 20 óra között ismételten várják az érdeklődőket az Alba Arénánál.

Kapcsolódó cikkek: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában