A rendőrség válasza

2024.03.29. 07:00

Kutató-mentők: nem lesz megállapodás

Szárazföldön kell boldogulniuk a Velencei-tavi Speciális Kutató-mentők csapatának az idei szezonban. A rendőrséget a megállapodás elmaradásának okairól kérdeztük.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH-archív

A Velencei-tavi Speciális Kutató-mentők Alapítványa az idei évben nem teheti vízre speciális felszereléssel rendelkező hajóját. Ennek indokairól akkor az alapítvány vezetője azt mondta: „2022 augusztusában kaptuk meg a hajózási mentési engedélyünket a Közlekedési Minisztérium hajózási főosztályától. A beadott iratok között volt a hajólevél és a katasztrófavédelemmel való együttműködésünk is. Ezek alapján megkaptuk a vízi mentésre és balesetmegelőző tevékenységre vonatkozó engedélyt a Velencei-tóra. Ezt az engedélyt szerettük volna meghosszabbíttatni, ugyanis egy évre szólt a lehetőség. Ez azonban nem sikerült, mert a Gárdonyi Rendőrkapitányságtól nem kaptunk engedélyt. Ezért panaszunkkal az Országos Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk, ahol azt a választ kaptuk, hogy az üzemeltetési engedély kiadásához egy, a rendőrséggel, mint az adott vízterületen vízirendészeti feladatokat ellátó hatósággal kötendő együttműködési megállapodás megkötése szükséges. Az illetékes Gárdonyi Rendőrkapitányság szakmai értékelése alapján azonban – mesélt a rendőrségi levél tartalmáról Balogh Lajos –, nem indokolt az együttműködési megállapodás megkötése. Az együttműködés hiányában tehát az engedélyt kiadó hatóság nem adott újabb engedélyt az alapítványnak.”

A Gárdonyi Rendőrkapitányság indokairól megkérdeztük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot is, válaszuk most érkezett: „Az üzemeltetési engedély kiadása, így a vízen történő közlekedés engedélyezése nem a rendőrség hatáskörébe tartozó döntés, így tehát az sem, hogy fennállnak-e az engedély megadásához szükséges feltételek.” A megállapodás elmaradásának okairól tehát nem kívánt nyilatkozni a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában