Érdemes volt várni rá

2024.05.16. 12:55

Átadták a Magas-Petőfi utcát Bodajkon (galéria)

A lakók örömmel, az óvodások énekkel és bringázással, a település vezetői pedig szalagátvágással ünnepelték, hogy a régóta senki földjének számító Magas-Petőfi utcát megszerezte és fel is újította az önkormányzat. A több mint 200 méteres szakaszon egy autósoktól védett járdát is felfestettek.

Palocsai Jenő

Énekkel, biciklivel és ollókkal adták át az új, biztos alapokon nyugvó aszfaltos utcát

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A Magas Petőfi valójában a Petőfi utca egy szakasza, ahol a városból Csurgó felé vezető út jobb oldala több méterrel magasabban van, mint maga a főutca, ezért is hívják a helyiek a Petőfi utca aszfaltjával párhuzamos belső utat Magas-Petőfi utcának. Sokáig nem volt rajta semmilyen valódi burkolat, így a helyiekben már régóta élt a remény, hogy egyszer rendeződik ez a helyzet. Az önkormányzat megtette a megfelelő lépéseket, így az út elkészült, és május 16-án délelőtt, kis ünnepség mellett, át is adták a lakóknak.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

–Ez a beruházás már nagyon régen elindult, különösen, ami a papírok, dokumentumok rendezését illeti, ugyanis ez állami terület volt, így itt semmilyen beruházást nem tudtunk indukálni. Másfél év utánajárás után megkaptuk az államtól ezt a közterületet, ami korábban se ide se oda nem tartozott, mint egyfajta senki földje. Amint sikerült jogilag rendezni, azonnal beadtunk egy pályázatot, és bár az nem nyert, viszont tavaly a külterületi utas pályázat második, utófinanszírozott része nagyon gyorsan megoldódott, és így még 2023-ban visszakaptunk 30 millió forintot, amivel tudtunk tervezni–mondta Wurczinger Lóránt polgármester.

Ez a pénz biztosította tehát azt a 20 millió forintos forrást, aminek köszönhetően elkészült a Magas-Petőfi utca, melynek korábban nem igazán volt valódi útja, ezért a kivitelezés során az alapoktól kellett kezdeni.

A polgármestertől tudjuk, hogy nagyon komoly alap, alépítmény készült, és arra került rá az aszfaltréteg 3,8 m szélesen, amit egyik oldalon a családi házak kerítése, a másik oldalon pedig egy egyméteres padka övez, több mint 200 méter hosszan. Számos ingatlannál a csapadékvizet is az új út alatt kellett átvezetni, több méter hosszban, mert messze van az árok.

 

Az átadási ünnepségen a helyi óvodások énekeltek és táncoltak, majd sokan kerékpárra, futóbiciklire pattantak és birtokba vették az utat. A Bodajki Református Egyházközség lelkipásztora, Sallayné Sziki Judit meg is áldotta a Magas-Petőfit, ahol Wurczinger Lóránt polgármester, Törő Gábor országgyűlési képviselő és Skobrák László, a kivitelező cég vezetője vágta a nemzeti színű szalagot, méghozzá úgy, hogy minden kisgyereknek jusson. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában