Arcanum

2024.05.10. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Bokányi Zsolt

„Emberiességgel a békéért” 

Negyven éve jelent meg, ma mindennél aktuálisabb üzenetet hordoz a régi írás: „A békéről szólt a vers, a békéről csendült fel a dal tegnap délután azon az ünnepségen, amelyet a vöröskeresztes világnap alkalmából tartott a Magyar Vöröskereszt Fejér megyei Vezetősége. A békéről, amely a Vöröskereszt idei jelszavában is – Emberiességgel a békéért – hirdeti az élet védelmében szervezett mozgalom törekvéseit, feladatait. A megyei ünnepségen Nagy Ferencné a Vöröskereszt megyei titkára köszöntötte a meghívottakat, köztük Nagy Jenőnét a megyei tanács elnökhelyettesét, Penk Mártont a megyei KISZ-bizottság első titkárát, Simon Jánosnét a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége osztályvezetőjét. A vöröskeresztes világnap jelentőségét dr. Árendás Etelka,a Vöröskereszt Országos Vezetőségének tagja, a móri városi vezetőség elnöke méltatta. Ünnepi beszédében szólt a mozgalom megalapítója, a svájci humanista Henri Dunant munkásságáról, s arról, hogy eszméit immár 130 ország nemzetközi társaságának tagjai vallják magukénak. Az emberekben meglévő önzetlenség, segítőkészség a mozgalom mindenkori hajtóereje. Hazánkban jelentős eredményeket ér el az egészségnevelés, a véradómozgalom, a szociális gondoskodás és családvédelem megannyi területén és feladatainak elvégzése során – mondotta az előadó.”


 Szobrot a Kossuth utcába 

Új szoborral lesz rövidesen gazdagabb Fehérvár történelmi városközpontja.” Közölte a hírlap pontosan negyven éve a hírt: „A helyszínen – a Kossuth utca Táncsics utcai kiszögellésénél – már folynak az előkészítő munkálatok, ahol, mint azt tegnap délelőtt a városi tanácsnál tartott munkamegbeszélésen megtudtuk, Medgyessy Ferenc szobrászművész „Táncosnő” című bronzszobrát állítják fel. A szoboravató ünnepségre Székesfehérvár város Tanácsa és a Székesfehérvári Városszépítő és -védő Egyesület együttműködésével még az Alba Regia napok alkalmával sor kerül: május 21-én délután 1 órakor (tehát a „Fehérvári Műsor” közlésétől eltérő időpontban). Azért időzítették így az avató ünnepséget az említett rendező szervek, mert e nap délelőttjén kerül sor a fehérvári Belváros rekonstrukciójáról tartandó tanácskozásra, az István király Múzeumban. A két rendezvény összekapcsolása indokolt, hiszen a Medgyessy özvegye által Székesfehérvárnak ajándékozott szobor felállítása szorosan kapcsolódik a Kossuth utcai városkép kívánatos kialakításához.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában