Arcanum

2024.06.14. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Szupkai Gábor

Labdarúgó vb

Ugyan a mai napon az Európa-bajnokság indul, de ötven éve, 1974. május 14-én a németországi világbajnokság első mérkőzését játszották, és erről a Fejér Megyei Hírlap is természetesen beszámolt. 

"A Labdarúgó Világbajnokság csütörtökön kezdődött meg Frankfurtban a Brazília — Jugoszlávia mérkőzéssel. A találkozó előtt már két órával kezdetét vette a megnyitó ünnepség. 15 órakor szólaltak meg a fanfárok, majd a 16-os döntőbe jutott országok rövid folklór műsorát mutatták be tánccal, zenével, dallal. Ezután diákok hozták a világbajnokság emblémáját, majd Hermann Neuberger, a szervező bizottság. Sir Stanley Rous a FIFA nevében mondott beszédet, végül Gustav Heinemann államelnök nyitotta meg a VB-t. 16.39 órakor a nyugatnémet Himnusz hangzott el, 16.55 órakor pedig a zenekar már a nyitómérkőzésen szereplő országok tiszteletére a brazil, majd a jugoszláv himnuszt játszotta el."

A meccs végeredménye 0-0 lett. Lehet, hogy a himnuszok voltak aznap a legnagyobb élmény.

 

Labdarúgó Eb

Tíz évvel később viszont labdarúgó Európa-bajnokságra várt mindenki. Akkor Franciaország és Dánia vívta a nyitómeccset, erről így írtak akkor a sportrovat munkatársai.

"A párizsi Parc des Princes stadionban 47 ezer néző, köztük csaknem 20 ezer dán jelenlétében a házigazda Franciaország és Dánia mérkőzésével kezdődött kedden este a labdarúgó Európabajnokság. A dánok mindvégig tartották magukat a jóval esélyesebbnek kikiáltott gall-kakasosok ellen, de Platini 13 perccel a találkozó befejezése előtt megfosztotta az északiakat nagy álmuktól, a pontszerzéstől. Az olasz Juventus színeiben játszó francia játékos, akit jelenleg Európa egyik legjobb labdarúgójának tartanak, a nemzeti színek képviseletében ezúttal szerezte 27. gólját, s ezzel beállította a legendás Fontaine eddigi csúcsát."

Itt legalább már gól is esett.

 

Kevesebb hamisított kazetta

1994-ben ma már nem létező bűnügyek zavarták meg a törvénytisztelő polgárok mindennapjait. Ám akkor ez olyan mértékű törvénysértés volt, hogy a hírlap hasábjain is  beszámoltak róla. 
"Tavaly óta csökkent a szerzői jogokat sértő bűncselekmény száma. A büntető törvénykönyv módosítása nyomán a hamisított audiokazetták száma a korábbi 60-65 százalékról 25 százalékra mérséklődött. A nyugati országokban e termékeknek csupán 5 százaléka hamisítvány — hangzott el a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (Mahasz) hétfői sajtótájékoztatóján. Balatoni István rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályvezetője elmondta, hogy az ORFK a törvény elmúlt évi életbe lépése óta országos akciókat szervezett. Több mint ezer helyet ellenőriztek, 26 ezer audio- és 16 ezer videokazettát foglaltak le, 277 esetben büntetőeljárást indítottak."

Ma már csak az a kérdés merül fel a fiatalokban, hogy mi lehet az a kazetta nevű dolog?
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában