Főzés, kultúra, játék, íjászat

2024.06.02. 18:00

A malacorr szerencsét hozott – gazdag fesztiválos nap a baracskai túró-pörkölt fesztiválon

A kissé talányos nevű túró-pörkölt fesztivált negyedszer rendezték meg, egyre több jelentkezővel. A túró a malacorr miatt került bele, merthogy azzal túrja a a hagyomány szerint a szerencsét a jószág. Ezúttal sokan megfőzték.

Zsohár Melinda

A képen a főzőverseny csapatai

Fotó: Zsohár Melinda

Az idén tizenhat csapat jelentkezett a gasztronómiai erősségével hírt szerzett túró-pörkölt fesztiválra, s nemcsak a településről jöttek el főzni. Kis története van a dolognak, szomorú aktualitásával, szólt Szőlősy Attila baracskai polgármester az előzményekről. Az önkormányzat rendezésében – és a teljes testület és a bizottsági tagok aktív közreműködésével – sikeres falunapok és ünnepek történnek, de éppen négy éve azon tanakodtak, hogy valami sajátos ötlettel rukkoljanak elő. Radványi Zsolt tősgyökeres baracskaiként javasolta, hogy főzzenek olyasmit, amiben malacorr is van, ő evett már ilyet. Így született meg a túró-pörkölt elnevezés, hogy kicsit vicces és rejtélyes is legyen. Sajnos, Radványi Zsolt fájdalmasan korán tavaly elhunyt, emlékére a főzőversenyeseknek alapítottak egy Radványi-különdíjat, s megemlékeztek róla. A rendezvényeken a gasztronómia mellett mindig szerepelnek a helyi civilek is, egy kis kultúra, zene, egyéb programokkal, s különösen a gyerekeknek kedveznek nekik való szórakozással.

A képen a malacorr, amit tartalmaznia kellett minden ételnek
Fotó: Zsohár Melinda

A Makovecz-faluház udvarán, a tágas udvaron sorakoztak a bográcsok, üstök, szálltak a jó illatok. A helyieken kívül eljöttek főzni Kápolnásnyékről, Pettendről, Ráckeresztúrról, a húsvásárláshoz az önkormányzat is besegített. Az egyszerű pörkölt is kiváló, ha finom, bonyolítani is lehetett persze, de feltétel volt a malac orrának tálalható, ehető formában való elkészítése, belefoglalása az étekbe. Míg főtt az ebéd – mert mindenkit megkínáltak a végén, jóllakott a vendégsereg, addig folytak az események. Lézerharcot vezényeltek le a Pákozdi Emlékpark munkatársai Oláh László vezetésével, lézer-célbalövéssel színesítve. Traktortúrára vitték kis fahordóban a legkisebbeket, a sportpályán exatlonoztak, a martonvásári tűzoltók is akcióztak kicsit. Terep-rally volt délután, drift-autó bemutatóra hívta a technika szerelmeseit a helybéli Gál Dániel, megtuningolt járművével. Felállította a jurtát az Árpád Nemzetség Egyesület, amelynek vezetője, Galántai Gábor szintén drámai váratlansággal hunyt el élete virágjában. Az ő emlékét is megidézték e napon, folytatják a történelmi misszióját. Számos civil szervezet – tánccsoport, énekesek – léptek fel a faluház szabadtéri színpadán. Szőlősy Attila polgármester szerint várakozáson felül sikerült a fesztiválnap, s az ég is rámosolygott a baracskaiakra, egy csepp eső sem esett sötétedésig.

Oláh Zoltán főz a csapatával
Fotó: Zsohár Melinda

A főzőverseny győztesei lettek: első helyen végzett a Csipet csapat szarvasgombás vaddisznópörköltjével, benne a kötelező malacorral. Második lett a zsűri ízlése nyomán az Éppen dalban! férfikórus csülökkel, káposztával főtt sertéspörkölttel. A harmadik helyen a Baracskai Torna Club egyszerű sertéspörköltje végzett. A Radványi-különdíjat a baracskai polgárőrök csülkös körömpörköltje érdemelte ki. Természetesen valamennyi üstből, bográcsból utolsó szemig elfogyott minden, oklevél nélkül is. A késő esti utcabált elmosta az eső, csupán ez maradt el a gazdag fesztivál-kínálatból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában