Ünnepség

2024.06.02. 20:00

Karddal bontottak pezsgőt az Orbán-napon: Kupi Lászlót kitüntették

Számos borlovagrend képviseltette magát a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend Orbán-napi ünnepségén hétvégén. Folyt a bor és a pezsgő, zajlottak szakmai előadások és bemutatták Kupi László jubileumi kötetét.

S. Töttő Rita

Felvonulás Velencén a Szent Orbán térre

Fotó: Török Nándor

Orbán-nap apropóján immáron harmincegyedik alkalommal találkoztak június 1-jén, szombaton a borlovagrendek Kápolnásnyéken és Velencén. A Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend, mint házigazda fogadta a kápolnásnyéki művelődési házban a délelőtti szakmai rendezvény résztvevőit – többek között Kovács Róbertet, a Magyar Borrend Országos Szövetségének (MBOSZ) elnökét, az elnökségi tagokat, valamint Szabó Attilát, a szakmai bizottság elnökét és Dinnyés Ferencet, a marketing bizottság elnökét.

– Tizenöt borlovagrend küldte el képviselőit – mintegy 45 főt – és mi, a házigazdák is mintegy 40 fővel fogadtuk a vendégeket – foglalta össze a feol.hu-nak Kupi László, a házigazda borlovagrend kancellárja. A kisfaludi Búzavirág Dalkör műsora után köszöntők sora következett, szólt a közönséghez Turcsányi Sándorné, a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend elnök-nagymestere, Kovács Róbert, az MBOSZ elnöke, valamint Podhorszki István, Kápolnásnyék polgármestere is.

Kupi Lászlót kitüntette az MBOSZ
Fotó: Török Nándor

A szakmai előadások során Fehér Anna „Gárdonytól Gárdonyi-ig” címmel tartott borászati és irodalmi gasztrotúrát, Szép Tibor felvezetésében pedig bemutatkozott a Borivók Társasága. Kupi László, a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend 30 éves történetét bemutató könyvét mutatta be a délelőtt folyamán.

Fotó: Török Nándor

Délben a borlovagok és a vendégek koszorúzással és pezsgős koccintással emlékeztek meg a településen született Vörösmarty Mihályról, melynek leglátványosabb elemét Kupi László szolgáltatta, aki karddal bontott pezsgőket a közönség nagy örömére. Délután Velencén folytatódott a program – árulta el a szervező. A Szent Orbán téren találkoztak újra a borlovagok, ahol Kovács Róbert MBOSZ elnök „MBOSZ Pro Vino” Érdemérem kitüntetést adományozott Kupi Lászlónak a borkultúra és hagyományok ápolásában végzett munkája elismeréséül. Az ünnepségen három új borlovagot is avattak: Kiss Kornéliát, Steigerwald Tibort és Kovács Tamást köszöntötték a borlovagok sorában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában