Jogász válaszol

2024.06.29. 22:00

Megbüntetik azt, akkor rosszkor és rossz helyen éget

A szabadtéri sütögetés és a zöldhulladék-égetés szabályai.

Feol.hu

Illusztráció!

Forrás: pexels.com

A nyár a nagy grillezések, roston sütések, de még a szalonnasütések ideje is. Ki az, akinek ne jutna eszébe, hogy milyen hangulatos is egy szabadtéri tűzrakó-helyen egy botra felszúrt szalonnadarab ropogósra sütése, s a lecsöppenő szalonnazsír némi korommal vegyítve ínyenc étel, ahogy beborítja a friss kenyeret. Ha már tüzelés, akkor valamihez kell kezdenünk a kerti zöldhulladékkal  is, mindezekről kérdeztük Sürü Renáta, jogászt közigazgatási szakértőt:

Ahány önkormányzat, annyi szabályozás - hívja fel a figyelmet, Sürü Renáta

– Meg kell különböztetnünk országos és helyi jogi szabályozást, attól függően, hogy mit szeretnénk éppen csinálni. Internetes világunkban érdemes figyelemmel kísérni a NÉBIH által működtetett „Tűzgyújtási tilalom térképet” és a települési önkormányzat honlapján megtalálható tűzgyújtási szabályokat tartalmazó rendeletet.

A térképen piros színnel jelölt területeken a tűzgyújtási tilalom idején betartandó szabályok vannak hatályban! A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.

Ide kell érteni a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag és gazégetést is.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi bírsággal sújtható. A lakóhelye vagy az aktuális tartózkodási helye környékén található erdőterületek beazonosíthatók a térkép segítségével. A tűzgyújtási tilalom elrendelése, és annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ.

A  június 24-én érvényes tűzgyújtási tilalom, de mindig tájékozódjunk a NÉBIH honlapján

Ha otthon vagy a hétvégi házunknál szeretnénk tüzet gyújtani, akkor annak nincsen semmi különös akadálya, a jogász azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a házunk táján a kerti hulladékok égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat.

A nedves, beteg ágakkal és falevelekkel nem érhető el „tiszta” égés, így rengeteg füst keletkezik, amely nem csak a környezetünkre káros, hanem a többi városlakót is zavarhatja. A károsanyag kibocsátás elkerülése végett az égetésre ítélt anyagokat továbbra is érdemes szárítani.

Fontos betartani az említett szabályokat, hiszen több esetben is bírság szabható ki arra, aki nem a megfelelő napon vagy időben égeti el. A gumitörmelék, szemét, és veszélyes anyagok sokasága továbbra is a tiltott kategóriába számít. Aki mégis megpróbálja ezeket eltüzelni, rendőri beavatkozásra és bírságra számíthat.

 

A szabályozás nem vonatkozik a kijelölt tűzrakó helyekre, hiszen ott más utasításokat kell követni.

Sürü Renáta felhívja a figyelmünket, hogy településenként ez a rendelet eltérő lehet, éppen ezért a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, illetve a honlapon tájékozódni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva. Fenti információk figyelembevételével úgy járjunk el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.

Mindezek megsértése szabálysértésnek minősül, aminek alsó határa is településenként változik, de nem nagyon találkozunk 10.000 forint alatti szabálysértési bírságokkal.

Forrás: Fekete Györgyi / duol.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában