Kihagyhatatlan program

2024.06.17. 18:43

Rekordszámú mester lesz a XX. Tűzzel-Vassal fesztiválon

Minden eddiginél több mester érkezik a szombati, jubileumi Tűzzel-Vassal fesztiválra – derült ki a hétfői sajtótájékoztatón. Ahogy azt a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke kiemelte, az idei eseményre közel kilencven késes, késkészítő mesterember érkezik a forgatagra, így idén a Rác utca mellet a Szúnyog utca is helyszínéül szolgál majd a jubileumi alkalomnak.

Kecskés Zoltán

Ismét élettel telik meg a Rác utca szombaton 9 órától. Szenczi Jánosné örömmel beszélt erről a sajtótájékoztatón.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Szenczi Jánosné a sajtó munkatársainak jelenlétében visszaemlékezett, hogy több mint két évtizeddel ezelőtt – a COVID miatt egy rendezvény elmaradt – 5-6 késessel indult a fesztivál a Zichy ligetben annak a jegyében, hogy megmentsék a kihalófélben lévő késes- és kovácsmesterséget. A célt pedig sikerült is elérni, hiszen az évek során aztán egyre növekvő érdeklődés övezte a programot mind a látogatók, mind a mesterek részéről. Mostanra viszont odáig jutott, hogy a szombati közkedvelt rendezvényre minden eddiginél többen, összesen 88 késes, késkészítő, illetve kovácsmester jelezte részvételét az ország minden pontjáról, éppen ezért volt szükség arra, hogy a Rác utcához tartozó Szúnyog utcát is bevonják a forgatagba.    

Látványos bemutatóval és programokkal csatlakozik a fesztiválhoz a Magyarországi Kovácsmíves Céh is, amely 1989-ben alakult azzal a céllal, hogy a kovács mesterséget életben tartsák. Az egyesület atyamestere, Takáts Zoltán a sajtótájékoztatón kifejtette, a fesztivál központi helyszínén, a Rác utcai templomkertben állítják fel műhelyüket, ahol „vasnyújtó” versennyel  is készülnek a profik és az amatőrök számára. Mint mondta, az erőpróba lényege, hogy az adott nagyságú vasdarabot meghatározott idő alatt a leghosszabbra nyújtsák a vállalkozó szellemű jelentkezők. Mindemellett pedig arra is fény derült, hogy a fesztivál nyitó ünnepén tartják a „Fém a fémmel" pályázat eredményhirdetését, melynek munkáit a kovácsműhely mellett felállított sátorban tekinthetik meg az érdeklődők. 

Viza Attila, Palotaváros önkormányzati képviselője is nagyon várja már a jubileumi rendezvényt
Fotó: Fehér Gábor / FMH

Viza Attila, Palotaváros önkormányzati képviselője a hagyományőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet, amelyet a rendezvény méltón képvisel immáron húsz éve. Az önkormányzati képviselő a városi közösség nevében köszönetét fejezte ki emiatt a Fehérvári Kézművesek Egyesületének és megígérte, hogy lehetőség szerint szívesen részt venne a „vasnyújtó” versenyben is.

A Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat  hagyományos szerb ételekkel és táncokkal készül – mondta Sándorovits László elnök, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a templomban idegenvezetéssel és kora este a Múzeumok Éjszakája keretében a szentendrei Jávor szerb ortodox kórus koncertjével várják a vendégeket.

A jubileumi, XX. Tűzzel-Vassal fesztivál szombaton 9 órakor kezdődik, a rendezvényt megnyitja Cser-Palkovics András polgármester a Szerb-Ortodox Templom udvarán. A részletes programot ITT találja!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában