A próba számukra kikapcsolódás

2024.06.19. 07:00

Szeretettel és élvezettel táncolnak fiatalok és idősek Igaron

A helyi rendezvények rendszeres résztvevői, de a környékben, sőt Komáromban is megmutathatták már tudásukat az igari Napraforgó néptánccsoport tagjai. A két éves születésnapját ünneplő csoport alapító tagjával, Hadi Évával beszélgettünk.

Szabó Róbert

A Napraforgó néptánccsoport az Igar-Vámszőlőhegyen rendezett majálison 2024-ben

Fotó: Nagyné Bodnár Zsuzsanna

Az ember természeténél fogva társas lény, mondta már Arisztotelész, ókori görög filozófus. Szüksége van arra, hogy valahova tartozzon, egy közösség része legyen. Ugyanennyire fontos az is, hogy a hétköznapi gondokból, bajokból néha-néha kiszakadjon, kikapcsolódást találjon magának. Hasonló indíttatásból vágott neki a munkának Igaron Hadi Éva is, aki elkötelezett a helyi közösségi élet iránt, kezdeményezései pedig számtalan sikert értek már el a faluban. Így alakult meg két évvel ezelőtt a Napraforgó néptánccsoport is.

– Két éve Igar-Vámon rendeztünk Majálist, ahol vendégfellépőként köszönthettük  a sárosdi Búzavirág néptánccsoportot is. Egyszerűen fantasztikus, és magával ragadó volt az a lelkesedés, az a tűz amit rajtuk éreztünk. Ekkor született meg a gondolat a fejünkben és határoztuk el azt, hogy megpróbálunk mi is megszervezni egy ilyen tánccsoportot itt, Igaron – kezdte gondolatait lapunknak Hadi Éva, az igari Napraforgó néptánccsoport alapító tagja. Hozzátette, először egy megbeszélést szerveztek, hogy felmérjék az igényeket. 

A falu népe vevő volt a kezdeményezésre, hamarosan pedig megkezdődtek a próbák. Először még alig voltak többen tíz főnél, viszont az első fellépésükre már tizenkilenc fővel állhattak színpadra.

– A majális után júliusban egy nemzetközi néptánctalálkozót láthattunk vendégül szintén Igar-Vámon, ezen az alkalmon pedig már mi is színpadra állhattunk. Felemelő érzés volt határon inneni és túli néptánccsoportokkal megosztani a világot jelentő deszkákat. A fellépésre a Nemzeti Összetartozás táncát tanultuk be, amiben a mezőszilasi Németh László Általános Iskola tanulói voltak a segítségünkre, akik Benkéné Perus Rita segítségével ezt megtanulták már – folytatta Éva. Hozzátette, azért is volt számukra különleges ez az alkalom, mert ekkorra varrták meg saját kezűleg a fellépő ruháikat, amelyben anyagi támogatást az Igar Községért Közalapítvány nyújtott. Köszönetét fejezte ki emellett Igar Község Önkormányzatának is, amely a morális támogatás mellett a próbákhoz szükséges helyszínt is biztosítja számukra.

Ahogy arról Hadi Éva is beszélt, a község önkormányzata az első perctől kezdve támogatja a csoport munkáját. Molnár István  polgármester büszke arra, hogy egy ilyen kezdeményezés elindulhatott a településen.

– Nagyon örültem annak, amikor megtudtam, hogy Éviék elkezdték a szervezkedést. Nem volt kérdés, hogy ahogy a többit, úgy ezt a civil kezdeményezést is támogatni fogja az önkormányzat. Remélem, hogy a jövőben is sikeres és aktív munkát fognak végezni, és tovább öregbítik településünk hírnevét, és messze viszik azt országhatáron innen és túl is – nyilatkozta lapunknak a polgármester.

Az indulás után nem tört a lendület, folytatták a munkát, számos településre elvitték Igar hírnevét. Táncoltak Sárosdon, Mezőszilason és a helyi rendezvények többségén is felléptek, azonban volt egy nagy utazásuk is kétéves fennállásuk során.

– A legnagyobb élményt az nyújtotta, amikor Komáromban táncolhattuk el az alapító táncunkat nagyon sok táncossal együtt – mondta meghatódva Hadi Éva.

Az elmúlt két évben tízféle koreográfiát sajátítottak el, repertoárjukban szerepelnek somogyi, moldvai és dunántúli táncok is. Az alapító tag határozottan jelentette ki, hogy a jövőben még több tájegységet szeretnének megismerni, bővíteni tudásukat és színesíteni előadásaikat. Arról is beszélt, a modernebb dolgoktól sem riadnak vissza, egyik csoporttagjuk esküvőjén is szórakoztatták a nagyérdeműt.

– Ahogy máshol, úgy nálunk is vannak változások. Sajnos a létszámunk csökkent, akadnak akik már nem táncolnak velünk, jelenleg tizenhárom hölgy alkotja a csoportunkat, életkorban vegyesen. Bízom benne, hogy még sokáig táncolhatunk együtt, hiszen számunkra sokkal inkább kikapcsolódás egy próba, mintsem kötelező, megfeszített munka. Nagy lelkesedéssel tanulunk minden felkérésre – zárta gondolatait Hadi Éva, aki minden táncolni vágyót biztat arra, hogy csatlakozzon hozzájuk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában