Öregbítették a hírnevét

2024.06.25. 21:26

Több elismerést is átadtak a városnapon, Bodajkon

Szinte a várossá válással egyidős hagyomány a városnapok megrendezése Bodajkon. A két napon át tartó eseményen sok zenei esemény követi egymást, de persze szerephez jut a néptánc is. Az eseménysorozat első felvonása az ünnepi testületi ülés, ahol átadják a város díjait.

Palocsai Jenő

Megkezdődött pénteken délután a vasárnap hajnalig tartó városnapi rendezvénysorozat Bodajkon. A hagyománnyá vált esemény a képviselő-testület ünnepi közgyűlésével kezdődik, ahol Wurczinger Lóránt polgármester vezetésével átadják a település elismeréseit azon személyeknek, akik arra méltónak bizonyultak.

 

Zenei kiválóságok

Bodajk Város Önkormányzata Móró Mihály Díjban részesítette Balogh Ádámot és Balogh Mátét. A két fiatalember méltatását a Balogh családdal kezdték.

„Támogató családi háttér nélkül Ádám és Máté nem érhetett volna ennyi idősen ezekbe a magasságokba. Édesapjuk gépészmérnök, édesanyjuk német nyelvtanár. Szüleik biztatására kezdtek el zenét tanulni, a tizenhárom éves bátyjuk Péter klarinétozik, a tizenegy éves Ádám és a tízéves Máté pedig zongorázik. Életüket nem mindennapi családként élik, a gyerekek Székesfehérvárra járnak általános iskolába, továbbá a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjaiként fejlesztik zongoratudásukat. Ádámot 2023 őszén felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli tehetségek Képzőjébe is. A testvérpár az elmúlt években is már számtalan hazai és nemzetközi versenyen vett részt közösen és egyénileg is, általában a legszebben csillogó érmeket elnyerve, dicsőséget hozva ezzel településünkre és megyénkre is. A koronát eddigi „munkásságukra” a Virtuózok V4+ verseny legfiatalabb versenyzőiként való szereplésükkel tették fel, ahol elismert művészek is dicsérő szavakkal illették zongoratudásukat. Nem sokan mondhatják el azt sem magukról, hogy a Virtuózok Virtuózai Placido Domingoval és Balázs János zongoraművésszel játszanak együtt gálakoncerten” hangzott el a teremben.

Mint megtudtuk, mindemellett a fiúk több órát gyakorolnak és számos felkérésnek tesznek eleget, de közben élik az általános iskolás diákok életét is, tanulnak, játszanak, rollereznek, és ha még idejük engedi, olvasnak is.

 

Huszonkét gyermek oltalmazója

Szintén Móró Mihály díjas lett Márk Lászlóné, akiről a következő hangzott el:

„Székesfehérváron született 1960. július 31-én, általános iskoláit is ott végezte, a szerelem hozta Bodajkra, mikor leendő férjét megismerte. Megházasodott, három gyermeke született: Edina, Roland és a legkisebb Szabina. Ma már hét unoka boldog nagymamája. Leszázalékolt férjével úgy döntöttek a kétezres évek elején, hogy a saját gyerekeik mellé nevelőszülőként fogadnak be a házukba néhány kisgyereket, hogy az intézetis életnél szebb és jobb jövőt, új lehetőségeket mutassanak nekik. Az elmúlt több mint húsz évben huszonkét gyereknek nyújtottak hosszabb-rövidebb ideig biztonságos otthont és voltak gondoskodó nevelőszüleik.

Ebben az időszakban indult a Rosa Mistica Katolikus Vegyeskar is, melynek szintén alapító tagja volt. Az énekkar először csak templomi szolgálatot látott el, majd a repertoár bővülésével már nem csak Bodajkon, hanem a környező települések rendezvényein is felléptek. Időközben a vegyeskar nevet váltott és lett SzívHang Kórus Egyesület, melynek jelenleg is a vezetője Erzsike. Az évek alatt sikerült a kórus tagságát egymásért felelősséget érző, együvé tartozó közösséggé kovácsolni, akik a zene segítségével igyekeznek megőrizni lelki és testi békéjüket, egészségüket”

Hozzátették még a méltatás során azt is, hogy a díjazott ma már ugyan nyugdíjas éveit éli, de vitalitása semmit sem csökkent a fentebb felsoroltakon kívül aktív résztvevője a helyi karitász csoport munkájának, valamint a katolikus egyház képviselő testületének is tagja.

 

A fontos hírek hozója

Szekszárdiné Kovács Éva is a kitüntető Móró Mihály Díjat kapta Bodajktól. Az elismerés tulajdonosa Móri született 1966. augusztus 3-án. Öccsével együtt Bodajkon nevelkedtek, és itt végezték általános iskolai tanulmányaikat is. Életpályájáról a következő hangzott el.

„Kovács Éva az általános iskola után a Hazai Fésűsfonó- és Szövőgyárban kezdett el dolgozni, a kivarró részlegen helyezkedett el. Később a Magyar Posta dolgozója lett, ahol közel negyven évig dolgozott, egészen nyugdíjazásáig.

Munka közben megszerezte a szükséges végzettséget, a hosszú évek alatt hosszabb-rövidebb ideig mindegyik kézbesítő körzetben dolgozott. Megismerte a település teljes lakosságát, és vált valamilyen szinten bizalmasukká is, hiszen a postai kézbesítők vitték a csomagokon, újságokon kívül a leveleket és táviratokat is, akár örömteli, akár szomorú híreket hozva. Postásként mindig víg kedéllyel tekert végig a körzetén, akármilyen idő volt, hóban-sárban, esőben vagy negyven fokban és napsütésben, akár fájós lábbal is végezte munkáját. Kollégái és ügyfelei problémáihoz mindig segítőkészen állt hozzá, amire megkérték, azt a lehetőségekhez képest próbálta teljesítette is.”

 

Harminc év munkáját értékelték

A Bodajki Tollaslabda Sportegyesület átvehette a város Dr. Cserháti Károly Díját.

A méltatás során elhangzott, hogy az egyesület története több mint 30 évvel ezelőtt kezdődött Almádi István kezdeményezésére, aki a labdarúgás, kézilabda és atlétika szakkörök mellett szerette volna, ha a tollaslabda sportot is megismerik és megszeretik az általános iskola tanulói, ezért 1998 őszén tömegsport foglalkozásként tollaslabda szakkör indult. Indultak versenyeken Németországban, Szlovéniában, Horvátországban, Luxemburgban és a 2002/2003-as tanévben tollaslabdában már elnyerték az „ország legeredményesebb iskolája” címet. Így alakult 2003-ban a Bodajki Tollaslabda Sportegyesület, így az általános iskolából időközben „kiöregedő” középiskolás diákok helyben folytathatták a tollaslabdázást.

2008-tól Györök Zoltán már edzői feladatokat is vállalt az egyesületben. A kétezres években még diákként kiemelkedő eredményeket elérő tollasozók - Györök Zoltán és Bajcsy Bálint - napjainkra már az egyesület működtetését is átvették.

Mint megtudtuk, az elmúlt több mint húsz év alatt a Bodajki Tollaslabda Sportegyesület játékosai több száz érmet nyertek különböző magyar és nemzetközi versenyeken, kétszer jutottak fel az NBI bajnokságba, és az idén is folytatták már e nemes hagyományt és gyarapították éremgyűjteményüket.

 

A küzdősportok mestere

A Szekrényessy József Díjat Lamik Armandnak ítélte a város önkormányzata. A díjazott 1994. február 20-án született Móron, általános iskolai tanulmányait Bodajkon végezte, majd később Székesfehérváron tanult tovább a Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégiumban.

Gyermekévei is már aktívan teltek, serdülőként a focival ápolt a sportok közül baráti viszonyt, mivel a Bodajk SE igazolt labdarúgója volt. Középiskolás évei végén ismerkedett meg a Zen Bu Kan Kempo alapjaival és köteleződött el e sport irányába, amit azóta is sikeresen űz a székesfehérvári Profi Kempo Akadémia versenyzőjeként. Vágyott a harcművészetekből fakadó erőre, ezért vágott neki ennek a csodálatos útnak tizenhárom évvel ezelőtt. Életcélja, hogy minél több embernek tudja megmutatni a Kempo szépségét, immáron hatodik éve oktat Bodajkon, 45 fős tagságot számlál a helyi egyesület. Gyermekekkel és felnőttekkel is foglalkozik, a 23 fős gyermekcsoportban 5 éves a legfiatalabb Kempoka. Élete szerves részévé vált ez a sport így minden nap edz, átlagos időszakban heti 6 edzésen vesz részt. Viszont versenyszezonban akár heti 10 edzés is segíti a felkészülést. Legszebb eredményei közé tartozik a fekete öv, az első dan fokozat megszerzése. Ezek mellett számtalan versenyen vesz részt, legyen az világbajnokság vagy jótékonysági gála.

Az ünnepi közgyűlésen felsorolták a legfontosabb eredményeit is, így például azt, hogy többszörös Magyar Bajnoki címet szerzett egyéni küzdelemben, de birtokában van a HMMAF (ketrecharc) magyar bajnoki cím, WAC Világszövetség Világbajnoki Aranyérem (Portugália), és a UWSKF Világszövetség Világbajnoki Aranyérem (Franciaország).

Az elismerések, illetve az oklevél és az ajándékok átadását követően, a tapsokon túl személyesen is gratuláltak a megjelentek a díjazottaknak, majd a hosszas beszélgetést követően kezdődhettek a Bodajki Városnap további programjai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában