A jelenlegi vezető már beadta felmondását

2024.06.20. 18:00

Új igazgató veheti át az abai szakrendelő vezetését

Többek között a felé irányuló gyűlöletkampányra hivatkozva beadta felmondását a Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakrendelő regnáló igazgatója, Viola Zsuzsanna, aki nyilvánosan közzétett nyilatkozatban fejtette ki döntése előzményeit.

Feol.hu

Fotó: Illusztráció/pexels.com

A regnáló igazgató nyilatkozatában arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy június 17-én beadta felmondását, melyről már értesítette a szakrendelő ügyvezetőjén túl a tulajdonos önkormányzatot is.

– Döntésemet az elmúlt bő egy hétben személyemet és azon keresztül a szakrendelőt ért támadások miatt hoztam meg. A 2024. október 1-jétől mandátumot nyert, megválasztott polgármester, Képliné Molnár Ildikó által irányított egyesület közösségi oldalán megjelent bejegyzés középpontjába került személyem. A bejegyzésre tett hozzászólásokon keresztül ugyanaz a gyűlöletkampány folytatódott, ami sajnos az elmúlt félévet is jellemezte – indokolt döntését a regnáló vezető, aki történetesen a jelenlegi polgármester, Mikula Lajos felesége.

A hivatkozott közösségi média bejegyzés valóban létezik, s június 13-án hírt adott egy előzetes tájékoztatás nélkül megtartott képviselő-testületi ülésről, melyről olvasható: „Döntés született viszont egy több tízmillió forint összegű kifizetésről a polgármester felesége, Viola Zsuzsanna részére az önkormányzat költségvetésének terhére. Ez több kérdést is felvet, amelyeket próbáltunk megvitatni a döntést meghozó polgármesterrel és képviselőkkel, azonban nem kaptunk tájékoztatást.”

A Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakrendelő igazgatója nyilatkozatában kitér a szóban forgó, részére kifizetendő nagyobb – a nyilatkozat szerint több mint 17 millió forint – pénzösszegre is, mely kapcsán úgy fogalmaz: „Ez nem végkielégítés, hanem az elmaradt, évek alatt fel nem vett munkabérem”.

– 2020 áprilisától dolgozom a szakrendelőben. A kezdő fizetésem bruttó 300 ezer forint volt. 2021 márciusában államilag bevezetésre került az egészségügyi szolgálati jogviszony. Törvény rendezte a szakrendelő igazgatói fizetéseket is. Azonban ez az összeg olyan magas mértékű, hogy ennek kifizetésére Aba önkormányzatának akkor nem volt pénze, hiszen éppen csak kifelé jött a csődhelyzetből. Emiatt az a megállapodás született, hogy igazgatóként kevesebb fizetést kapok. A megállapodás szerint a törvényesen kötelező és a ténylegesen kifizetett munkabérem közötti különbözetet akkor kapom meg, ha bármilyen okból megszűnik a munkaviszonyom a szakrendelőben. A három év alatt fel nem vett, de törvény szerint engem megillető fizetésem meghaladja a 17 millió forintot – olvasható a nyilatkozatban, mely aláhúzza: az utólagos kifizetésről 2022-ben képviselő-testületi döntés is született, zárt ülés keretében.

A nyilatkozat szerint Viola Zsuzsanna szeptember 30-ig maradt volna jelenlegi tisztségében, ám felmondását követően július 22-én távozik az igazgatói pozícióból.

– A Képviselő-testület 2024. június 12-én zárt ülésen meghozta azokat a döntéseket, amelyek szeptember 30-ig biztosították volna a nyugodt munkavégzés feltételeit. Eddig az időpontig maradtam volna az igazgatói tisztségemben. Lett volna 3 hónap arra, hogy megtalálják az új vezetőt. A Képviselő-testület döntéseinek végrehajtását Pusztai Beáta jegyző és Halász Zoltánné irodavezető megtagadta – írja Viola Zsuzsanna, s kifejti: a június 18-i, ugyancsak zárt képviselő-testületi ülésen a történteket szerették volna rendezni, ám az egyeztetés nem hozott eredményt.

A szakrendelő kapcsán olvasható: a jelenleg gazdasági társaság által működtetett szakrendelőt július 1-jétől törvényi kötelezettség miatt költségvetési szervként kell működtetni, az átalakítás feladatainak elvégzése jelenleg is folyamatban van.

– Sajnos nehezítette a működésünket az is, hogy a pénzügyi irodavezető nem intézkedett a szakrendelő jogosan kért működési támogatásának az átutalásáról sem, ezzel a működésképtelenség határára sodorva az szakrendelőt. A szakrendelő megnyitása óta forráshiányos, minden évben kell kapnia támogatást az önkormányzattól. Ennek tudatában az önkormányzati költségvetésben idén is elkülönítésre került az a keret, ami a működést hivatott támogatni. A keretösszegre a szakrendelőnek támogatási szerződése van az önkormányzattal, mégis csak többszöri szóbeli és írásbeli felszólítás és erős testületi nyomás – több alkalommal összehívott testületi ülés és döntés, határozat – után utalták át a hivatali munkatársak a működéshez szükséges forrást – állítja az elmúlt időszakról a felmondási idejét töltő igazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában