Két alkalommal is várják a véradókat

2024.07.09. 13:02

A nyári időszakban is véradásra buzdít a Magyar Vöröskereszt (videó)

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható.

Bokányi Zsolt

Lehrner Zsolt alpolgármester, illetve a Magyar Vöröskereszt munkatársai Molnár Dorottya és Szávity Ivett.

Fotó: NAGY NORBERT

Sajtótájékoztatóval egybekötöttöt, figyelemfelhívó alkalom zajlott a székesfehérvári Castrum Hotel-ben, amin részt vett Lehrner Zsolt alpolgármester, illetve a Magyar Vöröskereszt munkatársai Molnár Dorottya és Szávity Ivett. Az alpolgármester kihangsúlyozta, nyáron is különösen nagy szükség van a véradókra, továbbá felhívta a figyelmet, mindenkire számítanak – akinek van rá lehetősége és adhat vért – július 15-én 14:00-tól 17:00-ig a hotel épületében tervezett véradáson. Molnár Dorottya elmondta, drámai módon növekszik nyáron a balesetek száma, ebből is kiemelkednek a motoros balesetek. Elmondta azt is, nyáron különösen sok felé szerveznek véradást az egész megyében. Kettő alaklomra hívta fel a figyelmet a székesfehérváriak tekintetében, az egyik a már említett július 15-i alkalom, míg a másik a Fehér Palotában tervezett véradás, ezt július 19-re szervezik a Magyar Vöröskereszt szakemberei.

– Láttuk a csökkenő vérkészleteket, és úgy gondoltuk, kicsit rá kell erősíteni a véradás szervezésére, így sms-ben és online felületeken is meghirdettük az alkalmakat, illetve a www.veradas.hu oldalon is elérhetők az alkalmak és időpontok. – mondta el a szakember, és hozzátette: – A vérátömlesztésre első sorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, ill. számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatók, azonban a kezelés során a betegnek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia.

A nyári hónapokban hagyományosan csökken a véradási aktivitás, a megfelelő vérkészlet biztosításához azonban ilyenkor is napi legalább 1600-1800 véradó megjelenésére van szükség az országban!

Bárki adhat vért, aki egészségesnek érzi magát és elmúlt már tizennyolc éves, de még nem töltötte be a hatvanötödik életévét. A véradások az Országos Vérellátó Szolgálat szigorú szakmai előírásainak köszönhetően biztonságosan és zavartalanul látogathatók. Fontos, hogy a véradásra indulók fogyasszanak megfelelő mennyiségű ételt és folyadékot, valamint vigyenek magukkal személyi igazolványt, lakcímkártyát és TAJ kártyát. A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos, a véradások folyamatossága. Egy felnőtt embernek átlagosan 5 liter vére van, ebből kb. fél liter tartalék, amely szükség esetén mobilizálható. 

Vércsoportok

Az ABO vércsoportrendszer alapján 4 féle vércsoportot különböztetünk meg: A, B, AB, O. Magyarországon a leggyakoribb vércsoport az A-s, míg a legritkább az AB-s. Ez nem mindenhol van így. Pl. Amerikában a leggyakoribb vércsoport a 0-s. Az ABO vércsoportokat Karl Landsteiner fedezte fel 1901-ben. Ezt megelőzően nagy kérdés volt az orvostudomány számára, hogy a vérátömlesztés miért menti meg valaki életét, más pedig miért hal bele. A vérátömlesztés szempontjából az ABO vércsoport rendszer után az RhD vércsoport a legfontosabb. Ha a vérünk tartalmaz RhD antigéneket, akkor RhD-pozitív vércsoportról, ha nem tartalmaz, akkor kor RhD-negatív vércsoportról beszélünk. Magyarországon a vérellátás során szakmai követelmény, hogy lehetőség szerint minden beteg a saját vércsoportjának megfelelő vért kapjon. Az esetek többségében elegendő az ABO és az RhD vércsoportok egyezősége, azonban speciális esetekben további egyezőség is szükséges lehet. Amennyiben szakmai, vagy vérgazdálkodási okból nincs lehetőség a csoportazonos vér adására, akkor kerülhet sor eltérő vércsoportú vérkészítmény felhasználására, szigorúan a kompatibilitási szabályok figyelembevételével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában