Egymilliónál is több

2024.07.14. 09:00

Akár háromszázezret is kaphattak az önkéntesek

Minden évben pályázhatnak azok az egyesületek, akik szerves rését képezik a területi mentőszervezeteknek. Idén ebből a forrásból öt önkéntes szervezet jutott pénzhez a Móri Járásban.

Palocsai Jenő

A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a száma, akik helyben szerepet tudnak vállalni a károk, különös tekintettel a viharkárok felszámolásában

Forrás: A kép illusztráció

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó / Észak-Magyarország

Tizenkét éve kezdeményezte a katasztrófavédelem az önkéntes mentőszervezetek megalakítását, illetve az indulást követően azok működésének, szervezett kereteinek megteremtését.

Felülről indult az építkezés, így előbb a központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezeteket alakították meg. Azok minősítését követően hívták életre a járási és települési szintű szervezeteket. A csapatok feladata nem más, minthogy kiegészítsék a hivatásos katasztrófavédelem egységeinek munkáját, illetve, hogy a mentőszervezet egységei képesek legyenek a hivatásosok irányításával hatékonyan működni.

– Az önkéntes mentőszervezetek fejlesztésének elsődleges célja a települések önvédelmi képességének erősítése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a száma, akik helyben szerepet tudnak vállalni a károk, különös tekintettel a viharkárok felszámolásában és a helyreállítási munkálatokban. Jelenleg országosan több mint húszezer önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében. A mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan beavatkozásaik száma is emelkedett, tavaly összesen 3360 katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek – közölte a katasztrófavédelem.

Ahogy minden évben, úgy 2024-ben is kiírta a katasztrófavédelem azt a pályázatot, amely arra hivatott, hogy támogassa az önkéntes mentőszervezeteket, illetve, hogy segítsen a tevékenységéhez kapcsolódó működési költségek finanszírozásában. Ennek keretében a szervezetek fordíthatják a központi költségvetésből elnyert összegeket a mentőszervezet tagjainak oktatására, vizsgáztatására.

A döntésnek köszönhetően, mely nemrég megszületett, száznyolcvanhét önkéntes mentőszervezet jut forráshoz. Csak a Mór környékiek kaptak több, mint egymillió, átlagosan negyed millió forintot, hogy továbbra is megfelelő módon, megfelelő képzettséggel és eszközökkel végezhessék a munkájukat.

A Mór Járási Önkéntes Mentőcsoporthoz tartozó Mór Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE), a Bodajk ÖTE, és a Csókakő ÖTE egyenként 240 ezer forintos támogatást kapott. A Fehérvárcsurgó ÖTE 300, a Dog Plusz Felelős Állattartók Egyesülete pedig 180 ezer forintot fordíthat az általuk önkéntesen vállalt feladatokra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában