Mint a régi szép időkben

2024.07.14. 07:00

Aratás: Kaszát és sarlót ragadtak Sárszentágotán (videó, galéria)

A sárszentágotai parókia mögötti búzatábla hívta a kaszásokat. A régi idők emlékeinek megfelelően zajlott az aratás a szombati kánikulában.

Bokányi Zsolt

Az aratás kemény fizikai munka volt régen!

Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

Egy lassan feledésbe merülő munkafolyamat, néha kimondottan nehéz pillanatait mutatták meg szombaton délután Sárszentágotán, a helyi nyugdíjasklub szervezésében megtartott Arató Bemutatón. A kánikulai hőség nem könnyítette meg a maroknyi kaszás munkáját, de a szorgos asszonyok segítsége és hangulatos éneklése mellett, gyorsan megadta magát a búzatábla a kaszák pengéinek. A kaszásokat követve a búza azonnal kévébe is lett kötve, és úgy ahogy rég, a helyére is került!

A rendezvényt a nyugdíjas klub vezetője nyitotta meg, köszöntötte az egybegyűlt érdeklődőket, és kínáltak mindenkit finom frissítő italokkal. A megnyitó után, a kaszások és a rendezvényre érkezők egy sorban, vidáman énekelve vonultak át a munkaterületre, és megkezdődött a régmúlt felidézése!

A rendezvénynek nem csak a közösségépítés, hanem egyfajta múltba mutató, múltat idéző, egy elmúlóban lévő világ, betevőért való küzdelmének bemutatása is célja volt. Ma már a legtöbb helyen a kézi aratást, – legyen az sarlóval vagy kaszával végezve – felváltották a gépek, de ennek a nehéz munkának az áldott hangulatát, a közösségi létre való hatását, és az elvégzett munka örömteli pillanatait nem lehet pótolni semmilyen géppel sem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában