Ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok

Nyári ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok, melynek időtartalma alatt nem tartanak tárgyalásokat.

Gombor Lili

Az ítélkezési szünet a büntetőügyek egyes eseteit nem érinti

Fotó: Illusztráció: Pexels

A polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 148.§-a alapján 2024. július 15–augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat.

A polgári eljárásokba – bizonyos kivételektől eltekintve – az órákban, napokban és munkanapokban megállapított határidőkbe az ítélkezési szünet időszaka nem számít bele. A határidők számításának általános szabályai irányadók az ítélkezési szünet alatt is egyebek mellett soron kívüli eljárás, előzetes bizonyítás esetén, a végrehajtási perekben és egyes nem peres eljárásokban (például cégeljárás, csőd- és felszámolási eljárás, végelszámolás, végrehajtás).

Büntető ügyekben a határidő számítását az ítélkezési szünet nem érinti. A bíróság az ítélkezési szünet ideje alatt is eljár az előállításos ügyekben, a gyorsított eljárásokban, valamint a kényszerintézkedések alkalmazása esetén.

Az egyes bíróságokon a kezelőirodák az ítélkezési szünet ideje alatt is nyitva tartanak, ahol az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba – a Bíróság.hu oldalon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában