Határérték alatti a légyszennyezettség

2 órája

Tűzoltók, helyi vállalkozók és civilek – együtt megállították a Polgárdi külterületénél keletkezett tüzet

A szerda délután keletkezett tüzet a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a polgárdi önkormányzati és a székesfehérvári, sárbogárdi, veszprémi, siófoki, pétfürdői, balatonfűzfői hivatásos tűzoltók oltották, a munkálatok mára is áthúzódtak.

Déri Brenda

Önkormányzati és hivatásos tűzoltók is részt vettek az oltásban. Az elszállításra lévő haszonanyag kapott lángra.

Forrás: Nyikos László Facebook oldala

Ahogy azt megírtuk a Fejér megyei katasztrófavédelem közleményt adott ki a tegnapi nap folyamán, mely szerint tűz ütött ki Polgárdi külterületén, a 7206-os út mellett, egy telepen. „Egy körülbelül harminc méter hosszú, tíz méter széles és öt méter magas szemétrakat ég mintegy harminc négyzetméteren. Az aljnövényzetre és több másik hulladékkupacra is továbbterjednek a lángok, amelyeket a székesfehérvári és a siófoki hivatásos, valamint a polgárdi önkormányzati tűzoltók oltanak” – olvasható a tájékoztatásban. 

Fotó: Nyikos László

Felhalmozott műanyag gyulladt meg”

A részletek kapcsán azonban számos dolog felmerült még, így erről kérdeztük a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, akik válaszukban kitértek arra, hogy pontosan mi gyulladt ki hulladéklerakónál. 

– Felhalmozott műanyag gyulladt meg tegnap délután Polgárdi külterületén, egy hulladékudvarban. A tűz a szélben átterjedt a telephelyen található épületekre, valamint a szomszédos gabonatarlóra. A tüzet a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a polgárdi önkormányzati és a székesfehérvári, sárbogárdi, veszprémi, siófoki, pétfürdői, balatonfűzfői hivatásos tűzoltók oltották, a munkálatok csütörtökre is áthúzódtak – árulták el a feol.hu megkeresésére.

Így földelték le a leginkább égett területet.  Jól látszik, ahogy menthetetlenné égett az egyik épület. 
Fotó: Nyikos László

Mobil labor folyamatosan mérte a levegő szennyezettségét

Továbbá megtudtuk, hogy a helyszínen segítette a tűzoltásban résztvevők munkáját a Fejér Önkéntes Mentőszervezet huszonkilenc tagja és tíz technikai eszköze. Illetve a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan mérte a levegő szennyezettségét, ami szerencsére határérték alatti adatokat mért. A beavatkozó állomány tevékenységét pedig a katasztrófavédelmi igazgatóság drónos egysége légifelvételekkel is támogatta. 

A tűz nem érintette a lakossági hulladékudvart

Polgárdi polgármestere, Nyikos László amint értesült a tűzről azonnal a helyszínre sietett és egészen a késő esti órákig ott tartózkodott. Mint elmondta: sikeresen leszámoltak a tűzzel és leföldelték a leginkább égett területet, de a biztonság kedvéért a helyi tűzoltóság még felügyeli a területet. 

Kihangsúlyozta továbbá, hogy vélhetően a hőség következtében az elszállításra váró haszonanyag, frakcióját tekintve szelektív hulladék kapott lángra. A tűz nem érintette a lakossági hulladékudvart, annak működése zavartalanul folyik. Egy épület teljesen leégett, de a nagy épületeket a tűz nem érintette. Az oltás ideje alatt néhány környező utcában nem volt víz, de mára az is helyre állt. 

Forrás: Nyikos László Facebook oldala

A városvezető a feol.hu-nak azt is megjegyezte, hogy elkeseredetten látta, ahogy robbannak a hajtógázas flakonok és a rengeteg nem szelektív hulladék besorolású anyag is oda volt lerakva. De a legfontosabbnak azt tartja az eset kapcsán, hogy köszönetét és háláját fejezze ki az oltásban résztvevőknek, valamint az ott segédkezőknek, különösképpen a helyi vállalkozóknak, önkéntes lakosoknak, akik hideg frissítőkkel és némi élelemmel siettek a helyszínre, hogy a tűz közvetlen közelében dolgozókról gondoskodjanak. 

„Polgármesterként nagyon jó volt látni ezt a hatalmas összefogást, mindenki ott segített, ahol tudott” – nyilatkozta Nyikos László. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában