Magával ragadó csángói dallamok

2 órája

A „kakasok" esment kukorékoltak Magyarfődön, Szent István városában (videó!)

Három év kihagyás után rendezték meg ismét a csángó estet Székesfehérváron, méghozzá a Pusztinai Kakasok hagyományőrző zenekar közreműködésével, akik szívbemarkoló és egyben vérpezsdítő dallamokkal ajándékozták meg a közönséget a Városháza Dísztermében, hogy aztán az utcára menve táncra perdítsék a járókelőket is.

Kecskés Zoltán

A Pusztinai Kakasok fellépése a csángó esten.

Fotó: Fehér Gábor

Régi stílusú archaikus dallamok hangoztak el főként Pusztinából, de más moldvai faluból is hoztak „kincseket" a csángó kultúra képviselőinek legfiatalabb generációja. A Pusztinai Kakasok együttes még 2019-ben jött létre a Pusztinai Magyar Házban, ahol a Magyar Örökség- és Európai Polgár-díjjal kitüntetett csángómagyar népdalénekes, Nyisztor Ilona szárnyai alatt indultak el, fejlődtek és bontakozhatták ki tehetségüket. Ma már az együttes tagjai oktatják a zenetáborokban a kisebbeket. Küldetésüknek tekintik a csángó kulturális örökség felélesztését, éltetését és átadását. Ahogy azt Veres Mihaela, a zenekar énekese is megfogalmazta, szívüket, lelküket beleteszik a munkájukba, mert dolgozni és élni is csak így érdemes. Ezt az életérzést szeretnék átadni bármerre is járnak.

Pusztinai Kakasok_csángó_est
Lélekemelő pillanatok és vastaps - amikor jó érzés magyarnak lenni! 
Fotó: Fehér Gábor

A hagyományőrzők új generációja

Nagyné Ferenczy Eleonóra az est szervezője, még az eseményt megelőzően egy különleges kötelékként írta le a kapcsolatot a pusztinaiakkal.

– 2012 óta vagyunk kapcsolatban Nyisztor Ilonával és a Pusztinai Magyar Házzal. A pandémiáig minden évben vendégül látott a város Pusztináról egy-egy gyerekcsoportot, hagyományőrző asszonyokat, akik egy est keretében mutatták be a csángó-magyar programot és a Magyar Ház működését a székesfehérváriaknak. 2020-óta nem tudtak sajnos táborainkban részt venni, de a székesfehérvári tanárokból, kézművesekből álló csoport ezalatt is minden ősszel elutazott Pusztinára hagyományőrző tábort tartani a lelkes csángó gyerekeknek a Csángó Magyarokért Egyesület szervezésében. Reményeink szerint, ez a kapcsolat és a rendszeres támogatás is hozzájárult ahhoz, hogy felnőtt Pusztinán a hagyományőrzők új generációja, akik jól tájékozódnak az online térben is, és a fiatalokat,  időseket egyaránt megszólítva, szakmai tudással felvértezve, de ugyanazzal, talán még a magabiztosabb csángó magyar identitással tudják közvetíteni kultúrájukat, értékeiket, mint szüleik, nagyszüleik. Nagy öröm, hogy idén, a fiatal hagyományőrzők egy ismert csapata – melynek tagjai korábban rendszeres résztvevői voltak a székesfehérvári önkormányzat nyári táborainak –, a Pusztinai Kakasok néven alakult zenekart láthatjuk vendégül – mondta boldogan a szervező.

Pusztinai Kakasok_csángó_est
Belopta magát a közönség szívébe a Pusztinai Kakasok
Fotó: Kecskés Zoltán

A Városháza Dísztermében rendezett estet a magyar és a csángó himnusz közös eléneklésével indította az együttes és a közönség, majd a város nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, Pusztina egyedül álló abban, hogy a mai napig az egész falu megőrizte csángó magyar identitását, a katolikus hitet és a falun belül a csángó magyar nyelvet használják maguk között.  A falu védőszentje Szent István.

– Nagy szerencse, hogy a Pusztinán szinte általános dolog a kiemelkedően jó zenei hallás, és a dalokon, zenén keresztül a nyelvet is könnyebb volt megőrizni.  Erre építette Nyisztor Ilona a pusztinai gyermekek csángó magyar nyelvi fejlesztését is, és ez tette lehetővé,  hogy kultúrájuk bemutatásával a Kárpát-medencén túlra is eljussanak. Nagy öröm, hogy Székesfehérvár városa is hozzájárulhat ehhez a hagyományőrző munkához – tette hozzá.

Az alpolgármester a Pusztinai Kakasok együttesét méltatva elmondta, a zenekar egyik alapítója Bálint Róbert, korábban már az egész Kárpát-medence előtt bemutatkozott, hiszen a Duna Televízió Fölszállott a páva tehetségkutató műsorának díjazottja lett.  Robi remek érzékkel fogja össze és menedzseli a zenekart.  A ,,kakasok” azóta kiegészültek egy csodálatos énekessel, Veres Mihaélával is, aki bár szintén pusztinai, már otthonosan mozog Budapesten is, ugyanis most végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a zeneakadémia után most a PTE BTK-n  Néprajz-Kulturális Antropológia szakon folytatja tanulmányait. Vele tovább bővültek a lehetőségeik, színesedhetett, gazdagodhatott a műsoruk.

Pusztinai Kakasok_csángó_est
Az est egy fantasztikus táncházzal zárult a Városház téren
Fotó: Kecskés Zoltán

Szemünk ragyogott, fülig ért a szánk

Lélekmelengető hangok, természetesség és a zene szeretete áradt a Pusztinai Kakasok együtteséből. Veres Mihaela szívből jövő, gyönyörű, csengő tiszta hanggal énekelt, de olykor táncra is perdült. Olyan átéléssel adták át mondanivalójukat páratlan csángómagyar népi muzsikán keresztül, amiért a közönség rögtön a szívébe zárta őket. A felemelő koncertet követően aztán Városház térre invitálták a közönséget, hogy a járókelőkkel együtt egy fantasztikus táncházzal zárják az estet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában