Megszólaltak a szirénák

2 órája

Védelmi gyakorlat az emberek biztonságáért! (videó, galéria!)

Egy vészhelyzet szimulálásával és elhárításával gyakorolták Székesfehérvár külső védelmi tervét az érintett szakmai szervezetek a Helyi Védelmi Bizottság és a Katasztrófavédelem koordinálásával, miközben a városban élők a lakossági tájékoztató szirénán keresztül értesültek a műveletről. Mindemellett tűzriadó volt a fehérvári oktatási intézményekben.

Kecskés Zoltán

Az idei esztendőben is sikerült elhárítani a szimulált vészhelyzetet.

Fotó: Nagy Norbert

Az elméleti gyakorlatot és az eligazítást a Városházán dísztermében tartották, ahol valamennyi hatóság, szakmai szervezet és szolgáltató vezetője, képviselője összefoglalta saját feladatait, illetve ismertette az adott veszélyhelyzetben szükséges intézkedéseket, majd felhangzott a városban a „Katasztrófariadó” jelzés, a próbáról szóló tájékoztató szöveggel. 

A felszólalások a közreműködő szervezetek – katasztrófavédelem, tűzoltók, mentők, a rendőrség, a rendészet, az E.ON és más intézmények – részéről megnyugtatóak voltak, hogy szükség esetén azonnal bevethető, megfelelően felkészített egységek vannak minden területen.

Róth Péter: Hamarosan kiterjesztik a szirénarendszert.
Fotó: Simon Erika

A Városházán a jelenlévőket Róth Péter alpolgármester köszöntötte. Mint kiemelte: Fontos, hogy az egyes szervek vészhelyzetben összehangoltan és hatékonyan működjenek együtt, ezért szükséges gyakorolni és rögzíteni a protokollokat. Hangsúlyozta azt is, hogy az itt élők biztonságának növelése érdekében előkészítés alatt van már a szirénarendszer korszerűsítése és kiterjesztése azon városrészekre is, ahol korábban még nem került kiépítésre rendszer.

Belső tűzvédelmi gyakorlat a Móraagro Kft. székesfehérvári telephelyén.
Fotó: Nagy Norbert

A feltételezett szituáció szerint szeptember 3-án délelőtt Móraagro Kft. fehérvári telephelyén az egyik kénraktárban, egy elektromos targonca hibásodik meg és emiatt tűz keletkezik. A kezelő ezt megpróbálja eloltani, de nem sikerül neki és megteszi a megfelelő riasztásokat és beindul a védelmi terv, amely idén is jól vizsgázott, hiszen sikerült elhárítani a szimulált vészhelyzetet. A Városházát követően a belső tűzvédelmi gyakorlat – amely az ominózus Móraagro Kft. telephelyén zajlott – is sikeresen és szakszerűen történt. A külső védelmi terv részleges gyakorlásának végét szintén a sziréna hangja jelezte városszerte a „Veszély elmúlt” jelzéssel és tájékoztató szöveggel a próba befejezéséről.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában