Fiatal művészek vették be a várost

2018.04.15. 20:00

Jövőre újra Fehérváron lesz a Művészeti Egyetemek Találkozója

Székesfehérvár Véget ért az első Művészeti Egyetemek Találkozója (MET). Jövőre újra megrendezi a város és a Vörösmarty Színház, jelentette be a vasárnapi gálaelőadáson Cser-Palkovics András polgármester.

Majer Tamás

A MET-en az utca emberei és az egyetemisták egyaránt bekapcsolódhattak a foglalkozásokba, s benyomást szerezhettek a fiatal művésznövendékek munkásságáról. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves fizikai színházi koreográfus-rendező szakos hallgatói több alkalommal vezényeltek mozgástréninget. Az iskola drámainstruktor osztálya drámajátékos foglalkozásokat tartott. A drámapedagógia és a részvételi színház módszereibe kóstolhattak bele az érdeklődők. Megszólalni, megmozdulni ismeretlen közegben, idegen emberek előtt, ennek elsajátításában is segíthetnek a drámainstruktorok.

A vadonatúj fesztivál főszereplői a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE), a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Karának hallgatói voltak.

A Vörösmarty Színház máskor rejtett, alagsori próbaterme mozivá avanzsált, szombaton a MOME-sok animációs filmjeiből vetítettek válogatást. Az MKE képgrafikai foglalkozásán a cianotípia és monotípia eljárásait tanítgatták művészhallgató kollégáiknak az egyetemisták.

Izgalmas műhelymunka foglalkozásokon ismerhették meg egymást a hallgatók
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

– Máskor reggel 9-től este 11-ig az egyetemen vagyunk, szinte ott élünk, nem nagyon van lehetőségünk a többi művészeti egyetem hallgatójával találkoznunk. Jó alkalom erre ez a fesztivál – mondta lapunknak Ács Kinga Noémi, másodéves képgrafikus hallgató.

A vasárnapi gálán Hargitai Iván, a színház prózai tagozatának vezetője kifejezte, e találkozó célja, hogy ne csak megnézzék egymást a művésznövendékek, de folyjanak is bele kicsit egymás területébe. Ez kell ahhoz, hogy ne csupán profi iparosai legyenek hivatásuknak, hanem mesterei.

Szombat este Martin McDonagh Alhangya című darabját játszotta az SZFE negyedéves zenész színművész osztálya
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bagó Bertalan, a színház művészeti vezetője szerint klassz város Fehérvár, mert komolyan gondolja, hogy a kultúrának nagy jelentősége van.

Szikora János színházigazgató a résztvevők visszajelzését kérte, hogy megérte-e eljönniük. Egyöntetű volt a fiatalok igenlő válasza.

Cser-Palkovics András utóbb bejelentette, jövőre is lesz Művészeti Egyetemek Találkozója!

Az ARTeatrum Alapítvány különdíját a PTE Művészeti Kara, a Videoton Holding különdíját Süle Tamás, az MKE hallgatója kapta. A MET fődíját, a Pelikán-díjat Székesfehérvár városa nevében a polgármester adta át Nagy Péter Istvánnak. Egy évig havi százezer forint támogatást jár az elismeréssel.

Nagy Péter István az SZFE fizikai színházi rendező-színész szakos hallgatója. Ő rendezte a gálát is.

– A gála nem kimondottan egy előadás, sokkal inkább egy műhelymunka-bemutató – mondta el Péter még szombat este lapunknak. – Ez egy összművészeti fesztivál, az idei egy afféle nulladik év, hogy miként lehetne ezt a sokféle művészeti területet összefogni, egy légtérbe ereszteni. Ezek a szakterületek nagyon izgalmasan tudnak összeszikrázni. Inspiráló találni valakit, aki ugyanolyan érdeklődésű mint én, de más formai tapasztalatai vannak, más csatornákon kommunikál, mások a kifejezési eszköze, mégis sok esetben ugyanarról beszél. Érdekfeszítő fölfedezni ezeket az azonosságokat, s új formákat kerekíteni belőle – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában