Szívügye volt a kastély

2018.05.28. 07:15

Szentmise keretében búcsúztatták a dégi grófot

Április elején Dégre látogatott az Olaszországban élő Tolnai Festetics László gróf, aki a megújuló kastély alapkőletételén is részt vett.

Szanyi-Nagy Judit

A kastély felülnézetből

Forrás: SkyDrone Youtube

A tragédia azonban hamar bekövetkezett, egy héttel dégi látogatása után itt, Magyarországon a gróf elhunyt. Emlékére május 26-án búcsúztató szentmisét tartottak a Szent Anna katolikus templomban. A misét Szemere János plébános celebrálta. A megye több településéről is érkeztek a szentmisére, hiszen a grófot – többek között – Lajoskomáromban is szívesen fogadták. Festetics László gróf többször járt már Dégen, a településen működő Festetics Antal Alapítvány elnöke, Verebics Géza rendszeresen vendégül látta őt. Hogy szívén viselte a kastély és a falu sorsát, mi sem mutatja jobban, mint az üzenet, melyet az alapkőletételkor a föld alá helyezett időkapszulába rejtett: „Remélem, a község és családom teljesítményét rövidesen a község és az ország újra fogja használni és élvezni”.

– Itt élned, halnod kell – idézte fel a szentmisét követő búcsúztatón Verebics Géza a Szózat e sorát. Mint a korábbi polgármester elmondta, a gróf volt a huszonötödik azon nemesek közül, akik az emigrálásukat követően végül mégis Magyarországon hunytak el.

Festetics László 1939-ben született, édesanyját, Pallavicini Theodóra őrgrófot (1914) és feleségét, Vincenti Máriát (1938) tavaly búcsúztatta. Mindhárman lakhelyükön, az olaszországi Ivreában leltek örök nyugalomra, ám emléküket a Déghez kapcsolódó itáliai testvérváros, Piverone szintén őrzi.

– A Festeticsek sokat tettek a falu megmaradásáért, a helyi közösségért. Az épületeket nem katolizálták, sőt templomot építtettek – emelte ki búcsúztatójában Imre Bálint esperes. Mint Verebics Géza felidézte: a gróf örült, látván, hogy a kastély ismét virágzásnak indult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában