Másodperctöredék alatt készültek

2018.09.21. 07:25

Életre kelnek és életet sugároznak a képek a Köfém Művelődési Házban

Az alkotó ember régi vágya az általa látott dolgok megörökítése, bemutatása.

Szanyi-Nagy Judit

Élőlények, színek, játék – ez Németh Tamás

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A bevezető gondolatot Kiss László fotográfus fogalmazta meg pályatársával, Németh Tamással kapcsolatban a megnyitó pillanataiban. A Köfém Művelődési Házba érve francia sanzon szól a bámulatos hangú Fendrich Veronika tolmácsolásában. Jó a dalválasztás, hiszen a legelső fotográfiát Joseph Nicéphore Niépce francia vegyészhez köthetjük. De a hallás mellett a vizualitás is hangsúlyos itt, a „művház” színekben pompázik. Nem képtelenség ez, sőt: éppen a képeknek köszönhetően nyeri el színeit a közeg. „Ahoi!” – köszön vissza ránk egy lila szirmon pihenő apró légivadász, amott pedig a zöld levéllel küzdő rovar „versenyez” egy, a háttérben megbújó csigával a csúcsra érésben. Másutt egerész­ölyvek köszöntik egymást és bennünket, a kékórában sárgállik a tavaszi hérics, egy kikerics pedig őszi szépségét mutatja. Játék a természettel.

A fehérvári természet, közelről

– Mai és modern – illeti a tárlatot Kiss László, majd meg is indokolja a jelzőhasználatot: – Az elmosott háttér sokszor még hangsúlyosabb, mint az éles téma. Izgalmas formák sejlenek fel, ott zajlik igazán az élet. Tamás egy új iskola „diákja”, aki nem fél szakítani az aranymetszéssel, modernné téve képeit – mondja.

Pedig a fotók a másodperc töredéke alatt készülnek el – jelenti ki a magát amatőrnek nevező fotós, aki a megnyitón nemcsak a kiállítóknak, de családjának is megköszöni a lehetőséget. És persze a végtelen türelmet is: amíg egy-egy témára vár, az értékes órákat vesz el a közös életből.

Élőlények, színek, játék – ez Németh Tamás
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Azonban a képek láttán csak egyet tudunk érteni Simon József művelődésiház-igazgatóval, aki úgy fogalmazott: „Bár ez Németh Tamás első fotókiállítása, úgy vélem, belőle még fotóművész lesz”. A Közeli természet című tárlat október 3-ig, hétfőtől péntekig 8 és 17 óra között tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában