Faluakadémia falusiaknak

2019.02.14. 07:40

Eleink elfeledett tudását elevenítik fel Válon

Az önkormányzat pályázati támogatással szervez faluakadémiát a Leader Vidékfejlesztési Közösséggel együtt. A valaha természetesnek tartott élelmiszer-készítési és kézműves eljárások felelevenítése a célja a helyben lakó előadók segítségével.

Zsohár Melinda

A tabajdi Hammangné Tombor Ágnes kézműves termékei jelentették a jó példát az első foglakozáson

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A kissé rejtélyes Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben címet viselő előadássorozatot pályázat segítségével valósítja meg a váli önkormányzat, a vidékfejlesztő szervezet közreműködésével. A nyolc egymást követő találkozón ismert témákat vesznek sorra, amelyek az életmódváltozás következtében már vidéken, azaz a falvakban sem olyan jellemzőek, mint akár néhány évtizeddel ezelőtt. A többi között a zöldség- és gyümölcstermelés és -feldolgozás, a csokoládé- és bonbonkészítés, a gyógynövénytermesztés, régi magyar gyümölcsfajták újrahonosítása, a kertgazdálkodás – permakultúra, kertművelés ásás, kapálás nélkül, a kézműves termékek előállítása és értékesítése, vállalkozás indítása témakörökben hallhatnak kézzel fogható, gondolatébresztő előadásokat.

A tabajdi Hammangné Tombor Ágnes kézműves termékei jelentették
a jó példát az első foglakozáson
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

 

Az első alkalommal a tabajdi Hammangné Tombor Ágnes kézműves élelmiszer-előállító tartott előadást laikusoknak, kezdőknek is érthető módon. Elhozta ízletes termékeit, amelyet a kajászói Vabrik pincészet borai „kísértek”. A környéken közismert sajtkészítő Tombor Ágnes tehén- és kecsketejből készít termékeket, autodidakta módon sajátította el mind az állattenyésztést, mind a kézműves élelmiszerek előállítását. Elmondta, sok sorstársát személyes okok vezették a kísérletezésre, miként őt is. Elfeledett tudást elevenítenek fel akkor, amikor a saját háztartásukban veszik elő eleink gyakorlatát. Vannak alapos szaktudást igénylő mesterségek, ám az élelmiszereket valaha minden háziasszony és gazda képes volt családjának előteremteni, ma már azonban a falusi ember is az üzletekből szerzi be a legegyszerűbb étket is. Aludtej, túró, kefir és joghurt könnyedén előállítható otthon is, igaz, a házitej a legalkalmasabb hozzá, mondta el Ágnes. Ezek frissek, nem tartalmaznak adalékanyagot, amik a kereskedelemben forgalmazott termékeknél természetesen szükségesek. Ráadásul árérzékeny megoldás például a túrókészítés, csupán egy kis adag tejfölt kell hozzákeverni a tejhez, s reggelre túróvá áll össze a massza a szobahőmérsékleten. A szakácskönyvek, az internetes receptek mellett számos helyi kiadvány számol be a személyes tapasztalatokról, háziaszszonyok ragadnak tollat, hogy megmutassák, milyen nagyszerű kicsiben ilyesmit alkotni. Változatos ízesítésű krémsajtokat, natúr- és keménysajtokat készít Ágnes – hallgatóságának elárulta, sokkal egyszerűbb módon, mint sokan azt gondolnák. A megfigyelés, az ambíció, az alaposság és az amúgy is szokásos háziaszszonyi eljárások elegendőek a dédanyáink idején még természetes étkek asztalra kerüléséhez. Csupán néhány bolti áru kiváltásával is örömet és egészségesebb életet kínálunk családunknak, mondta. Ágnes gyakran süt kenyeret is, jénai tálban, gáztűzhelyben, jó minőségű lisztből, saját kovásszal, de gépi dagasztással. Ez a kenyér eláll, és minden morzsáját elfogyasztják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában