Frissen Fejérből

2021.09.25. 07:27

Seuso-kincs a Vadászati Világkiállításon

A megyénkben talált késő római kori ezüstkincs egyetemes művészeti értékét jelképezi, hogy a szeptember 25-én, szombaton megnyílt „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon több darabját bemutatják.

Tóth Sándor

Vadászatot, horgászatot, természeti környezetben vadlakomát ábrázol a Seuso-tál, és a Balaton latin neve, a Pelso is feltűnik rajta

Fotó: Derzsi Elekes Andor

Ezt a hírt L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos – aki segíti a kiállítás nemzeti pavilonjának szakmai munkáját is – jelentette be saját közösségi oldalán: „A sok érdekes információ mellett látható lesz a Seuso kincs több eredeti darabja és a Nagyszentmiklósi kincs hiteles másolata is.” Bár a főigazgató nem nevezte meg, hogy az ezüstkészlet mely tárgyai kerülnek a kiállításra, valószínűnek tartjuk, hogy a kincsegyüttes emblematikus darabja, a Seuso- vagy más néven Vadásztál, valamint a Meleagrosz-tál bemutatásra kerül. Az előbbi központi medalionja vadászjeleneteket, horgászatot, vadfeldolgozást és természeti környezetben vadlakomát ábrázol.

Vadászatot, horgászatot, természeti környezetben vadlakomát ábrázol a Seuso-tál, és a Balaton latin neve, a Pelso is feltűnik rajta
Fotó: Derzsi Elekes Andor

A tál latin Pelso felirata szerint a Balaton környékét jeleníti meg az ókori ötvösmester, mivel mind a nálunk honos állatok láthatók rajta: szarvas, őz, vaddisznó és édesvízi halak; amelyek Pannóniának erre a vidékére jellemzőek voltak. Míg a peremdíszítésen a vadászokkal együtt egzotikus állatok szerepelnek: antilop, leopárd, oroszlán, gazella. Az említett Meleagrosz-tál is illeszkedik a kiállítás tematikájába, medalionjában a híres ókori vadásztörténet, a kalüdóni vadkanvadászat hőseinek domborműves ábrázolását láthatjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában