Művészekkel és művekkel ismerkedhettünk

2022.03.24. 07:30

A nők, a női alkotók voltak terítéken az Új Magyar Képtár telt házas programján

A Szent István Király Múzeum márciusban egy hónapon át tartó előadás-sorozatot indított Főszerepben a nők! címmel a Women’s History Month elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódva.

Bokros Judit

Szűcs Erzsébet mesélt

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Minden egyes alkalommal, hetente egyszer más-más téma kerül terítékre. Legutóbb a képtár női alkotók – Gedő Ilka, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Ország Lili, Schaár Erzsébet – által készített műveiről, a művészekről volt szó. Minderről szintén két nő, Izinger Katalin és Szűcs Erzsébet művészettörténészek beszéltek, megvilágítva, miért lényeges, vagy lényeges-e egyáltalán, hogy a kiemelt alkotások nőkhöz köthetők.  
Szűcs Erzsébet először Gedő Ilkáról mesélt, akinek Székesfehérváron volt ret­rospektív tárlata 1980-ban. Bemutatta a művész Hullajtós művirág című festményét is. Ezután Keserü Ilona volt soron, akinek egyik, Véres kép című műve 1978-ban került Fehérvárra. Ő az Iparterv-generációval indult a pályán az 1960-as években. 

Gedő Ilka Hullajtós művirág című festménye
Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap


Izinger Katalin Ország Lili, Maurer Dóra és Schaár Erzsébet munkásságát ismertette röviden, majd több alkotást is bemutatott részletesebben. Szó esett egyebek mellett Schaár jellegzetes figuráiról, antiplasztikus módszereiről, Ország Lili szürreális korszakáról, bábszínházi munkájáról, illetve Maurer Dóra műveiről is.  
A női sorozat záróalkalma március 30-án, szerdán lesz. Ekkor Nagy Veronika néprajzkutató ad elő Játékokban élő női sorsok a 19–20. században címmel, ugyancsak a képtárban.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában