Mihályi Gyuláné emlékkoncert

2024.05.16. 08:30

A zenei nevelés bűvöletében – díjakkal ismerték el a pedagógusok munkáját (galéria)

Különleges zenei eseménynek adott otthont a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház: az egykori zenepedagógus, Mihályi Gyuláné Eszti néni emléke előtt tisztelegve tartottak hangversenyt, mely jó alkalmat adott arra, hogy a elismerjék a zenei nevelés területén kiemelkedő munkát végző pedagógusokat.

Héjj Vivien

Zenei Nevelésért Díjjal ismerték el a zenepedagógusok munkáját

Fotó: Fehér Gábor

A generációk zenei nevelésében aktívan résztvevő Mihályi Gyuláné, Kodály Zoltán egyik legtehetségesebb tanítványa volt. Nemzedékek sorának ének-zene tanáraként és több kórus karnagyaként meghatározó szellemi-kulturális örökséget hagyott a városra. Mihályi Gyuláné Eszti néni hagyatékának ápolására 2007-ben hozták létre a Zenei Nevelésért Alapítványt, amely többek között az ifjúság zenei nevelésében kiemelkedő munkát végző pedagógusok elismerésére alapította a Zenei Nevelésért Díjat, melyet ezúttal is az Eszti néni munkásságának adózó emlékkoncert keretében adtak át.

– Eszti néni mindannyiunk ősforrása, ma is az ő szellemében végzik munkájukat a zenepedagógusok. Ez a város egy olyan zenei közösség, amelyben kisebb-nagyobb együttesek, zenekarok, közösségek és az őket hallgatók együtt élvezhetik és csodálhatják a muzsikát. Mindez annak is köszönhető, hogy Eszti néni ilyen igényes és mélyreható, sokakra hatással lévő módon tanította a zenét, szerettette meg az éneklést a gyerekekkel. Hatása ma is érezhető, látható. Mindez azonban nem lehetne így pedagógusok nélkül, akik Eszti néni tanításai mentén haladva gyerekek százait tanítják meg érteni és szeretni a zenét – fogalmazott köszöntőjében Kneifel Imre, a Zenei Nevelésért Alapítvány elnöke.

Az emlékesten felléptek a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói, a Zentai Úti Általános Iskola kórusa, valamint műsorral készültek a hosszúsétatéri óvodások is.

 

A már hagyományosnak számító hangverseny díszvendége ezúttal Lőrinszky Györgyné zenepedagógus, zongoratanár volt, akit Ferschné Várnai Tímea, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója méltatott.

– Kiváló zenepedagógus, szakmai tudása, tanári képességei, fáradhatatlan lelkesedése, a diákokkal, szülőkkel és pedagógustársaival való kapcsolata egyaránt kiemelkedő. Rendkívül lelkes és pozitív személyiség, mindig új ötletekkel, gondolatokkal támogatja növendékei és kollégái munkáját. Szakmai alázatát és hivatásszeretetét mai napig őrzi, táplálja, és átadja tanítványainak, pályatársainak. Zenepedagógusként nagy odaadással, kedvességgel szeretteti meg a hangszert tanítványaival, és rajtuk keresztül a családjaikkal is – hangzott el a laudációban.

Az önkormányzat képviseletében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte az este fellépőit és vendégeit. Úgy fogalmazott: „A város mindig figyelmet fordít a zenei nevelésre és a kulturális életre. A példamutató elődök között szeretettel emlékezünk meg évről évre Mihályi Gyuláné Eszti néniről, aki a kodályi gondolatok mentén haladva rengeteg fiatallal és felnőttel ismertette meg a zenélés örömét. Elévülhetetlen érdeme, hogy neki köszönhetően indult el városunkban az első ének-zenei általános iskola.”

Az idei évben Zenei Nevelésért Díjat vehetett át Zimber Ferencné óvodapedagógus, valamint Csikós-Árky Brigitta és Oláhné Nagy Klára zenepedagógusok. A különleges hangulatú koncert közös énekléssel zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában