Péntekig lehet szavazni

2024.06.11. 15:30

Közösségi média díjra jelölték a fehérvári fizikust

Az online térben végzett tudománykommunikációs munkájáért, a tudományt megismertető, népszerűsítő tevékenységéért Social Media Award-ra jelölték a székesfehérvári fizikust, Molnár Janka Sárát, akinek legfőbb célja, hogy a fiatalok számára bemutassa: a tudomány szexi, szerethető, érthető és a mindennapi életünk része.

Héjj Vivien

A fiatal fizikus, Molnár Janka Sára sikert sikerre halmoz a tudománykommunikáció területén

Fotó: Kudar Zsolt

A tudomány és a tudománykommunikáció terén hatalmas utat bejáró, és fiatal kora ellenére számos fontos elismerést bezsebelő fizikus, Molnár Janka Sára csupán karnyújtásnyira van egy újabb sikertől.

Janka a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika szakán folytatta tanulmányait. Már a gimnáziumi évek alatt is aktívan foglalkozott a tudományokkal és azok népszerűsítésével, tevékenységét az évek előrehaladtával egyre magasabb szintre emelte. Ennek jó példája, hogy a pandémia beköszöntekor Janka megalapította az Oktondit, vagyis az Oktatás, online, digitálisan programot, ami egy olyan online platform, ahol egy helyen elérhetőek olyan megbízható digitális források – legyen az videó, szöveg vagy honlap –, amelyek elősegítik a távoktatás hatékonyságát. Mindemellett Molnár Janka Sára a közösségi médiában is rendkívül aktív: tudományos érdekességeket, látványos kísérleteket is bemutató videós platformján napjainkban csaknem 104 ezren követik a fiatal fizikust, aki rendszeresen bizonyítja: a tudomány szexi, szerethető, érthető és nem mellesleg a mindennapi életünk része.

Most újabb fontos elismerés küszöbén áll Janka, aki bekerült az online tartalomgyártókat díjazó Joy Social Media Award jelöltjei közé. A „#TikTok dokik” kategóriában azokat a tartalomgyártókat jelölték, akik első kézből adnak hiteles információkat betegségekről, fellépnek az áltudományok és a félrevezető információk ellen. Itt lehet szavazni Jankára is, aki megosztotta velünk, miként tudta meg, hogy a szervezők az ő munkáját is elismerésre érdemesnek találták. Mint mondta, a közösségi felületeken beérkező megannyi üzenet között olykor könnyen el lehet veszni, így történt ez most is, amikor is bár kapott hivatalos üzenetet a jelölés tényéről, az kis híján elkerülte a figyelmét. Szerencsére a szervezők résen voltak, és nem hagyták annyiban a dolgot: egy közösségi média bejegyzés alatti hozzászólásban hívták fel Janka figyelmét az olvasatlan üzenetre, ami elhozta örömhírt.

Látványos kísérleteivel a közösségi média felhasználók figyelmét is magára tudja vonni
Fotó: Somlyai-Sipos Szilvia

– Annyira végtelenül boldog és hálás voltam, egyrészt azért, amiért nem hagyták, hogy lecsússzak a jelölésről, másrészt azért, amiért alkalmasnak gondolnak egy ilyen díjra. Szeretném őszintén azt mondani, hogy azt érzem, nem számít, hogy nyerek-e, de szerintem titokban mindenki, akit jelölnek egy díjra, legalább egy minit vágyik arra, hogy a végén hozzá kerüljön. Így egy icipicit, mélyen belül, én is reménykedek, de egyáltalán nem leszek csalódott, ha nem nálam köt ki, mert a többi tartalomgyártó is szuperértékes tartalmakat készít, mindenki nagyon megérdemelné az elismerést – mondta Janka, aki úgy fogalmazott: nagyon hálás azért, hogy egyre nagyobb a társadalmi igény arra, hogy díjazzák és elismerjék azokat az online tartalomgyártókat, akik igyekeznek értékeket képviselni.

– Ha gimiben a szüleimnek azt mondtam volna, hogy majd 10 év múlva az online tudománykommunikációs munkásságomért jelölnek díjra, szerintem egyikük sem hitte volna el. Nagyon-nagyon jó látni, hogy egyre nagyobb az igény az értéket teremtő tartalmakra. Végtelenül hálás vagyok, amiért ilyen sokan támogatják az utamat, mert ez egyedül teljesen lehetetlen küldetés lenne – tette hozzá.

A jelöltekre – így természetesen Molnár Janka Sárára is – június 14-e, péntek 12 óráig lehet szavazni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában