Továbbviszik az ősi tudást

22 órája

A vesszőfonás tudományának ismerői tartanak kiállítást

Szeptember 9-én, hétfőn kiállítás nyílik a Bodajki Művelődési Ház és Könyvtár épületében. A szakkör munkáiból összeállított tárlatot este hétkor nyitják meg.

Palocsai Jenő

Illusztráció!

Forrás: Illusztráció/pexels.com

A vesszőfonás régi mesterség, melynek alapanyaga leggyakrabban fűz- és mogyoróvessző, ritkábban nyírfavessző. A hántolatlan anyaggal dolgozó szakembereket leginkább kaskötőnek hívták régen, és csak a hántolt hántolt vesszővel dolgozó, finomabb kivitelű munkákat készítő háziiparos, kisiparost nevezték kosárfonónak. Egyes források szerint a századfordulón, az akkori országhatárokon belül, 301 községben 3118 család foglalkozott vesszőfonással. Ma már, a műanyagok világában egyre nagyobb a verseny a természetes anyag és a műanyag között, de sokan még most is űzik, tanulják, és tanítják ezt az ősi szakmát.

Így van ez Bodajkon is, ahol egy vesszőfonó szakkörön készülnek a díszek, a használati tárgyak. Az ezekből összeállított kiállítás szeptember 9-én, 19 órakor nyílik és egy szűk hónapon át, 4-ig lesz látogatható megtekinthető a művelődési ház nyitvatartási idejében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában