Megszerettetik a labdarúgást

2020.05.28. 10:20

A labdaérzék fejlesztése áll a középpontban a maroshegyi Ikarusnál

Az utánpótlás-nevelés szempontjából rendkívül fontos szerep jut az úgynevezett kis egyesületeknek. Ezek közül is kiemelkedik az Ikarus-Maroshegy bázisa, mely több mint száz gyerek sportolását biztosítja képzett szakemberek irányításával.

Káldor András

Az Ikarusnál mindenki megtalálja a számítását Fotó: egyesület

Mezővári Balázs, az egyesület alelnöke látja el az operatív teendőket, és próbálja nap mint nap az elhunyt édesapja, Mezővári József által hagyott örökséget továbbvinni: a futball, a sport és a gyerekek szeretetét. Pedig egyáltalán nincs könnyű helyzetben a klub, hiszen a város segítsége nélkül nehéz lenne működtetni a Balatoni úti sporttelepet, az összes Bozsik-programban szereplő korosztályok és az idősebbek versenyeztetését.

– Az U13-as korosztályig nem bajnoki rendszerben játszanak a gyerekek háttér klubjainkkal – Maroshegy Ifjúságáért Egyesület, Alba Kölyök – együtt. Innentől pedig szétválnak, bár az Ikarusos gyerekek többet, heti három-négyet edzenek. A Maroshegy Ifjúságáért Egyesület felöleli Csákberény, Söréd, Csókakő és Iszkaszentgyörgy településeket. Akik nem férnek be nálunk, ott sportolnak, de az ügyesebbeket beemeljük az Ikarushoz, de aki innen kiszorul, azt sem küldjük el, csupán áttesszük az Alba Kölyökbe vagy a Maroshegy Ifjúságáért Egyesületbe. Ha valaki kicsit is tehetséges, jelentkezik hozzánk, ugyanis tudják, hogy nálunk egész évben munka van – tudtuk meg.

Az Ikarusnál mindenki megtalálja a számítását Fotó: egyesület

Örvendetes, hogy minden korosztálynál szakemberek irányítják a srácokat a Bozsik-programban: négy edzőt és egy kapusedzőt foglalkoztatnak, aki a 9 évesektől felfelé dolgozik a leendő hálóőrökkel. Ezenkívül is elégedettek lehetnek a szülők, hiszen az egyesület szabadtérilétesítmény-helyzete kiváló. Két pályán tudnak egyszerre edzeni, ami azt jelenti, hogy az U12-es korosztály felett már kint végzik a munkát a szabadtéren, a műfüves pályának és a világításnak köszönhetően. Mint mondta, az időbeosztás is fontos szempont.

– Kardinális kérdés, hogy a szülők munkarendjéhez igazodva kezdődjenek az edzések, melyek általában délután öttől este fél nyolcig tartanak. Az igaz, hogy U12 alatt nehezen megy télen, mert korlátozottak a tornatermi kapacitások, mivel a labdás sportágnak helyet kell biztosítani, előnyben vannak, mert ők egész évben fizetik a bérleti díjakat, míg mi három hónapra vagyunk beszorítva a termekbe. Az egyesület célja egyértelműen a felnőtt labdarúgók nevelése különböző osztályok bajnokságaiba. Mezővári Balázs rögtön sorolja is a példákat. A Mezőkövesd gárdájának tagjai, a Varjas-testvérek játékosaik voltak több évig, de a korábban a Csákvár, jelenleg a Budaörsi SC színeiben játszó Molnár Csaba is megfordult itt korábban.

– Büszkék vagyunk arra, hogy egy meccsen legalább öt saját nevelésű játékosunk pályára lép a megyei I. osztályú bajnokságban – zárta gondolatait Mezővári Balázs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában