Legendák a Kajakvárban

2023.01.14. 15:30

Sportközpont születik a Csónakázó-tó mellett

Kajakosokat és kenusokat vártak egy kötetlen beszélgetésre, tervezgetésre a Kajakvárba, a székesfehérvári Koronás Parkba pénteken késő délután. A találkozónak különös jelentőségét adta a tény: a Vital Club Sportegyesület a közelmúltban pályázat útján nyerte el a jogot és a lehetőséget ahhoz, hogy 5 plusz 5 évig bérelhesse a Csónakázó-tó melletti épületet.

Tihanyi Tamás

Fa Nándor nemrégiben érkezett haza a franciaországi kikötővárosból, Les Sables d’ Olonne-ból, ahol tanácsadóként dolgozott. Nagy szeretettel köszöntötték egykori sporttársai, tisztelői, barátai a nagy jövő előtt álló tóparti létesítményben

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Olyan versenyzők gyülekeztek a tóparti létesítményben, akik 1968 óta valamikor a Csónakázó-tavon, a Videotonnál, a Köfémben, vagy a VVSI-nél markolták az evezőlapátot. Legendás sportemberek fogták át gondolatban és gyakran a szó valóságos értelmében is egymás vállát. Fa Nándor, Gál József, Fidel László, Mészáros János, Deme József, Tubel Zoltán és mások hallgatták meg Szipola Antalt, a Vital Club Sportegyesület vezetőjét, aki a terveiről beszélt.  

– Bízom abban, hogy egy új fejezet nyílik meg a székesfehérvári kajakozás és kenuzás életében – mondta Szipola Antal, aki egyébként 1970-ben ült először edzésen hajóba. – Bízom benne, hogy közösen írhatjuk majd történetünket a szülőkkel, eddigi és új versenyzőinkkel, öreg barátainkkal és mindenkivel, aki hajlandó a vízi sportokért, vagy egyáltalán az egészséges mozgásért együtt gondolkodni, tervezni, és cselekedni velünk. Sport-, egészség- és ökoturisztikai központ kialakítását tervezzük a Koronás Parkot és a Csónakázó tavat látogató gyerekek és családok részére. Új, izgalmas és vonzó célpontot alakítunk ki a turistáknak és a helyi látogatóknak, egyúttal egy rövid időre halaszthatóvá válik a csónakház építése is.

A nem csupán tervezgető, sokkal inkább múltidéző eseményen képzeletben letették egy sportmúzeum alapkövét is. Fa Nándor és Gál József legendás vitorlázók, Fidel László és Kovács Zoltán világbajnok kajakosok és Mészáros János ultratriatlonista tárgyakat és fényképeket ajánlott fel egy méltó kialakítású emlékpont létrehozásának érdekében. A tágas helyiség végül mégsem bizonyult annyira tágasnak: néha úgy tűnt, közel száz sportember, barát, meghívott vendég próbálta túlkiabálva köszönteni a mellette állót. 

A Köfém SC ötszörös világbajnoka, olimpiai ezüstérmese, Fidel László is ott volt a pénteki találkozón
Fotós: Fehér Gábor / FMH

– Célul tűztem ki, hogy méltó helyet keressek egy olyan emlékpont kialakításához, ahol megőrizhetjük és az utánunk jövőknek példaként bemutathatjuk a nagyszerű sportteljesítmények egy-egy tárgyi emlékét – folytatta a házigazda. – Én, aki nem kajakoztam olyan gyorsan, mint ők, és soha nem lett volna bátorságom, sem tudásom, hogy Föld-kerülő útra vállalkozzam a tengereken, egy sportegyesületben próbálok hat éve lehetőséget és helyet adni a ránk bízott kajakos gyerekeknek. Egy olyan klubot szeretnénk létrehozni, amely minden vállalt elképzelésnek megfelel, és hosszú távon otthont adhat az egymást követő sportnemzedékek találkozóinak is. Nem hallgathatom el azt sem, hogy mivel a létesítmény bérlemény, várjuk az ötleteket és a támogatókat ahhoz, hogy ezt a költséget megfelelő programok, rendezvények szervezésével fedezni tudjuk.

A 300 négyzetméter alapterületű épülethez 330 négyzetméternyi, részben fedett terasz tartozik. A kulcsokat – mintegy jelképes átadásként – december 28-án kapta meg a várostól a Vital Club Sportegyesület. Szipola Antal elárulta, hogy a Kajakvár elnevezés csupán egy kósza ötlet nyomán született: ám éppen az ilyen apróságok alapozzák meg azokat a történeteket, amelyek később legendákká válnak.

Az elképzelés az, hogy a találkozót rendszeresen megismétlik majd, hiszen bőven van miről beszélgetni, van mire emlékezni
Fotós: Fehér Gábor / FMH

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában