A Falcóval csatáznak

2023.03.09. 11:34

Kialakult a végleges programja az áprilisi, kosaras kupadöntőnek

Véglegessé vált a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa negyeddöntőinek, illetve a négyes döntőben a két elődöntő, a bronzmékőzés, valamint a finálé időpontja. Az Arconic-Alba Fehérvár a negyeddöntőben a legerősebb honi egylet, a bajnok Falco vendége.

Horog László

A fehérvári szakmai stáb, balra Kertész Dániel másodedző, valamint a szakmai munka irányítója, Alejandro Zubillaga Jimenez

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Amikor a szövetségben megejtették a sorsolást, a fehérváriak érthetően felszisszentek, ugyanis a négy közé jutásért vívott csaták során a lehető legnehezebb ellenfelek kapták, ráadásul idegenben, egy mérkőzésen kell bizonyítaniuk. A hazai szövetség visszatért a másfél évtizeddel ezelőtti gyakorlathoz, négyes döntővel oldja meg az MK-fináléját az utóbbi esztendők nyolccsapatos lebonyolításával szemben. A négyes finálét, a két elődöntőt, majd a helyosztókat a budapesti Tüskecsarnokban rendezik, a negyeddöntőkre pár nappal korábban - a párosításoknál elöl álló csapat otthonában kerül majd sor. A korábbi esztendőkhöz képest annyiban nincs változás, hogy az NB I-es bajnokság első köre rangsorolt a tavaszi kupaküzdelmekre.

Egy esztendeje az albások a debreceni eseményen remek játékkal verték a házigazda DEAC-ot, a nyitónap következő meccsén - nagy meglepetésre - az esélytelennek vélt Szeged végig vezetve legyőzte a gyenge napot kifogó, toronymagas esélyes szombathelyieket. Ezzel az Szolnok mellett a fehérváriak léptek elő komoly favorittá, akik a szegediek ellen remekül kezdtek, fél óra után 25 ponttal vezetettek, semmi sem utalt arra, hogy itt probléma lehet. A záró tíz percben a koronázóvárosiak játéka pillanatok alatt szétesett, a rivális mindent beszórt, végül 77-67-re nyert, majd várhatta az Olaj KK elleni, végül elvesztett finálét. Az Alba a KTE gárdájával vívta a bronzmeccset, az alföldiek a remeklő, amerikai hátvéd, a 32 pontig jutó, távolról is rendkívül eredményes Xavier Pollard vezérletével végig vezetve, 96-78-ra nyertek.

Az idei esélyekkel kapcsolatban a Fejér megyeiek ügyvezetője, a korábbi, válogatott irányító, Simon Balázs elmondta, a létező legnehezebb ellenfelet, a legutóbbi években hazai bajnok, jelenleg is listavezető Falcót kapták. Ráadásul egy meccsen kell bizonyítaniuk, idegenben kell továbblépniük.

- Elkeserednünk nem kell, ha kupát akarunk nyerni, minden riválist le kell győznünk. Nyilván, a negyeddöntő kapcsán bármely, más forgatókönyv kedvezőbb lett volna, ezzel együtt sem érzem esélytelennek együttesünket. Erősek és egységesek vagyunk, képesnek tartom csapatot, hogy nyerjen az Aréna Savariában, kivívja a szereplést a budapesti, négyes döntőben – jegyezte meg Simon Balázs.

A vezetőedző, Alejandro Zubillaga Jimenez a tavalyi szezonban másodedzőként tevékenykedett, azonban másfél meccsen ő vezette a kék-fehéreket a Falco elleni elődöntőben. A végül 3-1-elvesztett pároscsata első, vasi összecsapásán a nyugati brigád hatalmas küzdelemben nyert 88-78-ra, a hazaiak csak a meccs végén léptek el, a derbin végig fej-fej mellett haladtak az együttesek. Az első félidő derekán a fehérváriak akkori vezetőedzője, Matthias Zollner addig duruzsolt a bíróknál egy-egy ítélet szerinte téves megítélése miatt, hogy kiállították. Zubillaga meccselt tovább, valamint a következő, fehérvári derbin is, amelyen még nagyobb küzdelemben, 74-72-re nyertek a sárga-feketék. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó széria harmadik összecsapását az albások nyerték Szombathelyen, 85-83-ra, ezzel visszajöttek a meccsbe, azonban a negyedik találkozón, heroikus csatában a Falco 100-98-ra diadalmaskodott a Gáz utcában. Ezzel 3-1-es összesítéssel lezárta a párharcot, majd megnyerte a döntőt is a megyei rivális Körmend elleni, ötmeccses küzdelemben.

- Természetesen emlékszem a Falco elleni, tavalyi elődöntőkre, volt esélyünk a döntőbe jutásra, de a szombathelyiek végül továbbléptek. A folytatásban a bronzéremért vívtunk a Kecskeméttel, mi bizonyultunk jobbnak. A bajnokkal szemben ezúttal is nagyon nehéz dolgunk lesz a kupa elődöntőjében, azonban természetesen bízom magunkban. Felkészülten utazunk majd az Aréna Savariába – közölte Alejandro Zubillaga.    

Az Magyar Kupa 2023-as kiírásának programja.

2023. április 5., szerda:

18:00 Szolnoki Olajbányász—Zalakerámia ZTE KK

18:00 Falco-Vulcano Energia KC Szombathely—Arconic-Alba Fehérvár

18:00 Atomerőmű SE—Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

19:00 Sopron KC—MVM-OSE Lions

2023. április 8., szombat:

17:00 Sopron KC/MVM-OSE Lions—Szolnoki Olajbányász/Zalakerámia ZTE KK

20:00 Falco-Vulcano Energia KC Szombathely/Arconic-Alba Fehérvár—Atomerőmű SE/Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét (M4 Sport)

2023. április 9., vasárnap:

17:00 Bronzmérkőzés

20:00 Döntő

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában