Tamás József és Koleszár Mihály küzdött az első két napon

2024.06.11. 11:48

A nyolcadik lett a magyar váltó a kínai világbajnokságon

A Koleszár Mihály, Tamás József páros nyolcadik lett a férfi váltók versenyében a kínai Csengtuban rendezett, olimpiai kvalifikációs vb-n.

Horog László

A Volán Fehérvárt Demeter Bence (balra) és Tamás József képviseli Kínában

Fotó: Horog László / FMH

A hétvégén gond nélkül megérkeztek a fehérvári versenyzők is a kínai öttusa-világbajnokságra. Demeter Bence szerdán kezd a selejtezőben, azonban a férfi váltóban induló Tamás József már vasárnap megkezdte szereplését a körvívásban, Koleszár Mihály társaságában. Az első versenynap után a tizedik helyen állt a magyar duó, a páston 12 győzelmet és 24 vereséget számláltak. Az éllovas dél-koreaiak 25 sikeres asszóval fejezték be az első számot, a franciák és az egyiptomiak pedig egyformán 24-gyel. A magyar kettős hátránya utóbbiakkal szemben hatvan pont volt.

Némi meglepetésre női váltóban, melyben hét duó indult, nem volt magyar résztvevő. A fiúknál Tamás és Koleszár lovaglásban sem szerepelt jól, akadályverésekért 42, időtúllépésért 10 pontot vontak le tőlük, de mivel két duó pont nélkül zárt a lovaspályán, így is két pozíciót előreléptek. Bónuszvívásban négy pluszpontot szereztek, majd a 2x100 méteres úszást 1:48.21 perces eredménnyel megnyerték, ami nem volt meglepő, hiszen Tamás köztudottan kiváló úszó és nem lehet panasz Koleszárra sem. A kombinált számot – melyben mindkét váltótagnak 3x600 métert kell futnia két lövészettel megszakítva – a hetedik helyről kezdték, végül egy pozíciót visszacsúsztak. Az összetett számban 12:15.55 perccel a nyolcadik időt érték el.

– Alapvetően mindketten sokkal jobban vívnak, szerintem kicsit nem bírták el fejben a tétet, a lehetőséget, és a vasárnapi körvívásnál alulmúlták magukat, mellyel összességében megpecsételődött a sorsuk. Később előrébb jöttek, Koleszár Misi egyet, Tamás Joci ötöt vert a lovaglásnál. Az úszást megnyerték, laser runban hozták erős formájukat, de jobb vívással előrébb is végezhettek volna – közölte Martinek János szövetségi kapitány.

Férfi váltó eredménye:
1. Dél-Korea (Dzsun Vungte, Szeo Csangvan) 1466 pont
2. Ukrajna (Makszim Aharusev, Olekszandr Tovkai 1442 pont
3. Franciaország (Leo Bories, Ugo Fleurot) 1427 pont
8. Magyarország (Koleszár Mihály, Tamás József) 1336 pont.

Kedden a női viadallal megkezdődtek az egyéni versenyek, szombaton bonyolítják a döntőket és az eredmények alapján hirdetnek eredményt csapatban is. Az egyéni dobogósok olimpiai kvótát szerezhetnek, azonban ha olyan öttusázó végez érmes pozícióban, aki már korábban kiharcolta az ötkarikás részvétel lehetőségét, a kvóta nem tolódik lejjebb, a ki nem osztható helyeket a közvetlenül a világbajnokság utáni, jövő hétfői olimpiai kvalifikációs ranglistáról töltik majd fel. A magyarok közül jelenleg Gulyás Michelle-nek és Bőhm Csabának van párizsi kvótája. A vb vasárnap a vegyes váltóval zárul.

Demeter Bence amennyiben a legjobb hat között végez – lehetőleg a legjobb magyarként -, úgy minden bizonnyal ott lehet a nyári olimpián. A tavalyi, krakkói Európa Játékokon bronzérmes, ezzel párizsi, indulási joghoz jutó, az elmúlt két évben végig kiegyensúlyozott Böhm szinte biztosan ötkarikás résztvevő, a Volán Fehérvár sportolója, Demeter a fővárosi Szép Balázzsal harcol a másik, még kiadó olimpiai kvótáért.

– A körülmények kimondottak jók, a rendezvényhelyszínek extrák, azonban a helyi ételekkel nem igazán vagyok kibékülve. Amúgy minden a legnagyobb rendben, nagyon remélem, sikerül ötkarikás indulási jogot szereznem, ez az utolsó esélyem – közölte Demeter Bence

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában