Csapatban világbajnok lett a fehérvári öttusázó

2024.06.17. 12:08

Demeter Bence nem indul a párizsi olimpián

Csapatban világbajnok lett Böhm Csaba és Szép Balázs társaságában, azonban egyéniben nem sikerült legjobb magyarként a hatban végeznie, így lemarad a nyári, párizsi olimpiáról a Volán Fehérvár öttusázója, a 34 éves Demeter Bence.

Horog László

Demeter Bence a kombinált versenyszámban a csengtui stadionban

Fotó: MÖSZ

A képlet egyszerű volt, az első hatban kellett zárnia, valamint megelőznie Szép Balázst, hogy reménykedhessen az ötkarikás szereplésben. A már kvótás Böhm Csabának nagyon gyengén kellett volna teljesítenie – amire kevés esély volt, hiszen két éve nincs világverseny, amelyen nem végez a közvetlen élmezőnyben -, hogy elbukja a franciaországi szereplést, Demeternek viszont nagyot kellett volna domborítania a kínai világbajnokságon, Csengtuban.

A férfiak 79 fős mezőnye szerdán kezdett a selejtezővel, majd a három csoport 12-12 továbbjutója csütörtökön bonyolította a körvívást, melynek eredményét az elődöntőből továbblépők a döntőbe is magukkal vitték. A döntőig vezető lépcsőfokokat gond nélkül vette a fehérváriak veterán klasszisa, a szerdai selejtezőből könnyedén lépett tovább, hasonló másik három honi, pályatársához, Bőhmhöz, Széphez és Bereczkihez. Másnap, a körvívás során, az A-csoportos elődöntő nyitányaként a páston 19 alkalommal szúrta meg ellenfelét, 15 tust kapott, ezzel jó pozícióban zárta a vívást, ami kimondottan bíztató volt a folytatás előtt. A központi páston nem szerzett pluszpontot, a medencében 2:05.90-nel a nyolcadik eredményt érte el, ezzel ötödikként indult a kombinált versenyszámban. Végül nyolcadik lett úgy, hogy a lövészetes futásban is a nyolcadik eredményt érte el 10:35.50-nel, iparkodnia kellett, de magabiztosan masírozott a fináléba. Nála is felszabadultabban versenyzett Szép Balázs, aki másodikként kvalifikált a fináléba, ugyanebben a csoportban. A másikban a már ötkarikás kvótás – egy éve, a krakkói Európa Játékokon szerezte egyéni bronzéremmel – Böhm Csaba megnyugtató versenyzéssel ötödik lett, azonban Bereczki Richárd nem kvalifikált a 18-as döntőbe, lévén a 17. helyen zárta selejtezőjét, hozzá hasonlóan elbukott az olimpiai és világbajnok brit Joseph Choong, utóbbi gyenge lövészete miatt nem lett finalista.

A 18-as döntőt a csütörtöki körvívás eredményével Bőhm (22 győzelem/12 vereség) az első, Szép (21/13) a második, Demeter (19/15) a hetedik helyről kezdte. Az első szám ezúttal a lovaglás volt, a mieink közül elsőként Demeter ment fel a pályára, melyet négy verőhibával teljesített. A mezőny második felében következett Szép, egy veréssel tudta le a pályát, utolsó előttiként érkezett Bőhm, hibátlan teljesítménnyel.

Az öttusastadionban kialakított emelt páston mindhárom magyar egy-egy győzelmet aratott, Bőhm pont Szép ellen az utolsó asszóban. A lovaspálya mellett felépített 25 méteres mobilmedencében Bőhm 2:01.09 perccel az ötödik legjobb idővel úszta le a 200 métert, Szép 2:05.35-tel nyolcadik, Demeter pedig 2:07.25-tel 11. volt ebben a számban. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásnak Bőhm Csaba vághatott neki az élről, őt Szép követte 20 másodperc hátránnyal, majd a lengyel Kamil Kasperczak következett további kilenccel. Demeter Bence a 12. helyről rajtolt, 55 másodperccel az éllovas mögött. Bőhm végéig uralta a kombinált számot, kiváló tempóban futott, ha be is csúszott egy-két hiba a lövészetébe, egyik sorozatban sem töltött túl sok időt a lőállásban, nagy fölénnyel, magabiztosan végzett az élen. Az összetett számban 9:59.79 perccel a harmadik legjobb eredményt érte el. A befutó után a nemzetközi szövetség amerikai riportere azzal kezdte az értékelést: jelenleg ő a világ legjobb öttusázója, ugyanis a világkupa-döntő után a vb-t is megnyerte, az érthetően elégedett Bőhm mosolyogva azt emelte ki, ezzel az eredménnyel biztossá vált az olimpiai részvétele és ez volt a fő cél. Arra a felvetésre, hogy vk-n és vb-n megszerzett arany után mi jöhet az olimpián, közölte, még nem foglalkozik a nyári játékokkal, egyelőre pihen egy kicsit, hagyja leülepedni ezt a sikert. Az ezúttal rekord pontszámmal győztes Bőhm Csaba előtt Marosi Ádám nyert legutóbb egyéni vb-aranyérmet 2021-ben.

Szép Balázs az első lövészetét nagyon gyorsan befejezte, közelebb is zárkózott csapattársához, de a második sorozata nem igazán sikerült, ezzel gyakorlatilag visszaállt a korábbi különbség, ami a végéig még nőtt is egy kicsit. Szép 10:06.40-nel ötödik lett a kombinált számban. Demeter Bence is jó lövősorozatokat produkált, ezzel megőrizte indulási helyét, nem javított és nem is rontott. Az összetett számban 10:26.15-tel a 13. eredményt érte el.

A mieink öt olimpiai kvótával rendelkeznek. A férfiaknál Bőhm Csaba és Szép Balázs, a nőknél Gulyás Michelle, Guzi Blanka és Erdős Rita rendelkezik párizsi indulási joggal. Az olimpián ugyanakkor nemenként csak két versenyző indulhat egy-egy országból, így abban az esetben, ha több jön össze, az adott szövetségnek kell határoznia arról, kiket nevez. Tehát a hölgyeknél adott a feladat az illetékesek előtt.

Öttusa-vb, férfi egyéni verseny:

1.Bőhm Csaba 1551 pont 

2. Szép Balázs 1524 

3. Dzsun Vungte (Koreai Köztársaság) 1513 

12. Demeter Bence 1469

Bereczki Richárd nem jutott döntőbe.

Férfi csapatverseny:

1. Magyarország (Bőhm Csaba, Szép Balázs, Demeter Bence) 4544 pont 

2. Koreai Köztársaság (Kim Szongdzsin, Szeo Csangvan, Dzsun Vungte) 4415 

3. Csehország (Marek Grycz, Martin Vlach, Matej Lukes) 3738

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában