Többen is távoznak a Dnyipro-1-től a nyáron

2024.06.25. 15:07

Fiatal ellenfél a Konferencia-ligában

A Puskás Akadémia FC az ukrán Dnyipro-1-el néz farkasszemet a Konferencia-liga selejtezőjének második körében. Bemutatjuk a felcsútiak ellenfelét.

Szabó Róbert

Az SK Dnyipro-1 ünnepli a bronzérem megszerzését a 2023-2024 idényben

Fotó: scdnipro1.com

Talán az ukrán labdarúgás egyik legnagyobb sikerét érte el a Dnyipro, amikor 2015-ben bejutott az Európa-liga döntőjébe, ahol végül a Sevilla ellen 3-2-es vereséget szenvedett el. A csapat azóta megszűnt, jelenleg pedig a Dnyipro-1 vette át a helyét. Jogilag a két csapatnak azonban semmi köze nincs egymásnak, hiszen a Puskás Akadémia FC jelenlegi ellenfele nem tekinthető az FC Dnyipro jogutódjának, hiába játszik az egykori sikercsapat stadionjában.

Az ukrán együttest 2015. november 29-én jegyezték be és alapították meg SK Dnyipro-1 néven. A gárda történelme első Ukrán Kupájában rögtön az elődöntőig menetelt 2017-ben, amelynek köszönhetően a sorozat történetének második olyan csapat lett amely a harmadosztályban futballozva ért el a legjobb négyig. A Druha Liga – ukrán harmadosztály – B csoportját pedig meg is nyerték, így rögtön az első évükben feljutottak a másodosztályba.

A második vonalban sem töltött el sok időt a Dnyipro-1, hiszen rögtön az első évében bajnok lett, és feljutott az ukrán Premier League-be, azaz az élvonalba.

Az első osztályban először a hetedik helyen zártak, majd a hatodikak lettek, harmadik évükben pedig a dobogót és nemzetközi kupaindulást jelentő harmadik helyen zártak.

A következő idényben az Európa-liga-selejtezőjének playoff körében aztán simán kikaptak az AEK Larnacától, de így is az Konferencia-liga csoportkörében találták magukat. Ott aztán a második helyen végeztek, az egyenes kieséses szakaszban pedig ismét az AEK Larnacával kellett megküzdeniük, de ismét vereséget szenvedtek.

A bajnokságban eközben kiemelkedően teljesítettek, a második helyen zárták a 2022-2023-as idényt, így történelmük során először indulhattak el a Bajnokok Ligája-selejtezőjében. Ott végül a görög Panathinaikusz a második körben megállította őket, majd az Európa-liga-selejtező harmadik körében a cseh Slavia Praha is megálljt parancsolt nekik, míg a Kl-selejtező playoffban a szlovák Spartak Trnava múlta felül őket. 

A 2023-2024-es idényben visszaestek, csak a negyedik helyet tudták megszerezni, így az Kl-selejtezőjében indulhatnak, ahol a Puskás Akadémia FC lesz majd az ellenfelük.

A Dnyipro-1 kerete a transfermarkt.de adatai alapján jelenleg 21,7 millió eurót ér, azonban három értékes játékosuk, Olekszandr Pikhaljonok, Olekszij Guculjak és a csapatkapitány Olekszandr Svatok is távozik a nyáron. Így jelenleg a legértékesebb futballistájuk az 1.8 millió eurót kóstáló 22 esztendős Valentin Rubcsinszkij. Összehasonlításképpen, a Puskás Akadémia FC jelenlegi értéke 11,15 millió euró.

A két csapat először július 25-én csap össze nagy valószínűséggel semleges pályán, míg a visszavágót augusztus 1-én rendezik a Pancho Arénában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában