Olimpiai-, világ- és Európa-bajnokok jönnek

2024.06.05. 19:23

Sztárparádé lesz újra a Bregyó rekortánján

Július 9-én újra a koronázóvárosra figyel az atlétikavilág. A Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj az eddigi évekhez hasonlóan ismét klasszis sportolókat sorakoztat fel. Néhány induló neve – akik egyébként visszatérő vendégei a Bregyónak – már napvilágot látott.

Ferencz Balázs

Grant Holloway (középen) is visszatér

Forrás: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

A Gyulai Memorial előtti hetek hónapok sajátja, hogy nem egyszerre zúdítják a nagyérdeműre a sztáratléták neveit, hanem az aktuális viadalon indulókat fokozatosan, kisebb csokrokba szedve ismertetik a szervezők. Nincs ez másképp most sem. Az első csillagközlő körben is nagyágyúk, ráadásul visszatérő klasszisok neveit jelentették be. 
Az idén július 9-én Székesfehérváron rendezendő a World Athletic Continental Tour Gold sorozatába tartozó verseny évről évre a világ legjobb és legszínvonalasabb egynaposai közé tartozik.
A Gyulai Memorial mezőnyében húzónév lesz 2024-ben is a 400 méteren a verseny csúcstartója, a tokiói olimpia bajnoka, világbajnok, ötszörös Gyulai Memorial-győztes, Steven Gardiner. A bahamai klasszis 2015-ben állt először rajthoz Székesfehérváron.

Steven Gardiner 2015.ben versenyzett először a Gyulai Memorialon
Forrás: Getty Images


110 méteres gátfutásban idén is az indulók között sorakozik majd a legutóbbi három világbajnokság győztese, Grant Holloway. A két Memorial-sikerrel rendelkező amerikai szupersztár élete első profi meghívásos versenyén éppen Székesfehérváron állhatott rajthoz 2019-ben.
Magasugrásban újra nagy murit csaphat a közönségkedvenc olasz, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gianmarco Tamberi. A sportág egyik legszínesebb egyénisége 2017-ben egy sérülésből felépülve szinte titokban jött Székesfehérvárra, és az akkor ugrott 2.28 métert nevezi a visszatérése pillanatának. Tamberi a másik nagyágyúval, a katari Mutaz Essa Barshim-mal osztoztak az olimpiai aranyérmen Tokióban.
A nők 100 méteres gátfutó számában ezúttal is rajthoz áll Tokió olimpiai bajnoka, Jasmine Camacho-Quinn. A Puerto Rico-i sztár 2021-ben még nemzetközi cím nélkül, mindössze harmadik európai versenyére érkezett Székesfehérvárra, ami a tokiói olimpia előtti utolsó fellépése volt. Győzött, majd a japán fővárosban ötkarikás bajnok lett.
Természetesen nem csupán a nemzetközi mezőny krémje, de a a legjobb magyar atléták is megméretik magukat a Gyulai Memorialon. A Bregyó közi Regionális Atlétikai Központ derékmagasságban húzódó korlátja mögött feszít majd a kétszeres világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes kalapácsvető, Halász Bence. 
De a 400 méter országos csúcstartója, az idei fedettpályás világbajnokság ötödik helyezettje, Molnár Attila is versenyez majd.
100 méter gáton a 2022-es Év Sportolónőjének választott, Eb-ezüstérmes Kozák Luca is harcba száll az előkelő helyezésekért. 

Takács Boglárka 100 méteren és 200-on is rajthoz áll
Forrás: Magyar Atlétika

No és a világ legjobbjai ellen versenyezhet a 100 és 200 méteren hazai rekorder, a móri születésű, majd a székesfehérvári ARAK-ban nevelkedett, most pedig a BHSE színeiben sikert sikerre halmozó Takács Boglárka. Az U23 Európa-bajnoki ezüstérmes sprinter mindkét távon rajthoz áll, s ki tudja, az egykori hazai pálya milyen időre sarkalja? 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában