A házigazdák nyerték a tóparti tornát

2024.07.11. 14:24

A Hátsó füves futballmentő túra Sukoróra is ellátogatott

A Fejér vármegyei öregfiúk győzelmével ért véget a Hátsó füves névre keresztelt programsorozat utolsó állomása. Sukorón pályára lépett a Zalai Főnix, a Szatmári Főnix és a Zempléni Főnix is.

Horog László

A tornán szereplő együttesek a Toldi Géza Emlékparkban lezajlott koszorúzást megelőzően

Fotó: Horog László/FMH

Történelmi esemény zajlott a tóparton, a megszűnt falusi csapatokat felélesztő közösségi programsorozat, a Hátsó füves futballmentő túra 2022-es kezdete óta először találkozott az elhagyott pályákat járó három projektcsapat, a Zempléni Főnix, a Zalai Főnix és a Szatmári Főnix. Az első alkalommal kiírt Főnix-világkupát a hazai Fejér vármegyei öregfiúk-válogatott nyerte meg, második helyen zártak a szatmáriak, harmadikon a zempléniek, negyedikként a zalaiak zártak. Jár az elismerés a győztes helyi csapatnak, amelyet olyan neves játékosok erősítettek, mint a két, korábbi, fehérvári kulcsfigura, az ötszörös válogatott Csucsánszky Zoltán, a négyszeres Dvéri Zsolt és a címeres mezt 24 alkalommal magára öltő, ferencvárosi legenda, Telek András. A Toldi Géza Emlékparkban tartott kispályás tornát koszorúzás vezette fel a rekkenő hőségben, a sporttelep névadójának táblájánál emlékeztek a jelenlévők a felmenői révén Sukoróhoz kötődő, a Fradiban kiteljesedő klasszis labdarúgóra.

A győztes Fejér vármegyei válogatott két győzelem mellett egyszer végzett döntetlenre
Fotó: Horog László/FMH

Az esemény házigazdája, egyben főszervezője a futballhoz ezer szállal kötődő, a tóparton élő Cseke Zoltán volt. Ahogy a csapatoknak, Oláh Sándor játékvezetőnek sem volt könnyű dolga a tűz napon, de kifogástalanul oldotta meg a feladatát. A tornát a Fejér vármegyei közgyűlés elnöke, a sukorói illetőségű Molnár Krisztián nyitotta meg. A politikus a futballban is otthonosan mozog, a vármegyei kispályás bajnokság 2020 óta íródó történelmében rendszeresen gólkirályi címet szerez a sorozaton. Ezúttal beszéde előtt egy kissé megfakult, fehér, műanyagból készült táblát mutatott fel, majd Telek Andráshoz fordult. „Manci, felismered az aláírásodat?” A táblán ugyanis a 30 évvel ezelőtti pályaavatóra készítették, a Sukoró megyei első osztályú gárdája fogadta az egy évvel később már a Bajnokok Ligájában vitézkedő Ferencvárost. A két együttes által aláírt emléktárgy az öltöző falát díszíti azóta is. Telek természetesen felismerte autogramját, valamint korábbi társai aláírását is megfejtette.

Az együtteseket csapatvezetőként Kiss Kálmán (Fejér vármegyei öregfiúk-válogatott), Tukacs László és Lakatos Ernő (Szatmári Főnix), Ringer Istvánt (Zempléni Főnix), valamint Hegedüs Enikő és Szabó Zoltán (Zalai Főnix) dirigálta. A programsorozat atyja, Csillag Péter újságíró – aki természetesen ezúttal is pályára lépett – elmondta, nagyszerű esemény volt, gyönyörű helyszínen, reméli, visszatérhetnek ide az elkövetkező években is. A tornát Fejér gárdája nyerte, két győzelemmel és egy döntetlennel.

Eredmények: Fejér vármegyei öregfiúk-válogatott–Zalai Főnix 3-2, Szatmári Főnix–Zempléni Főnix 6-2, Fejér vármegyei öregfiúk-válogatott–Szatmári Főnix 3-2, Zalai Főnix–Zempléni Főnix 2-2, Fejér vármegyei öregfiúk-válogatott–Zempléni Főnix 4-4, Szatmári Főnix–Zalai Főnix 3-2.

-Az igazság az, mostanság kevesebbet kispályázom, havonta két-három alkalommal jövünk össze a cimborákkal, rendszertelenül – jegyezte meg a győztes csapat egyik legjobbja, Csucsánszky Zoltán. - Mindig jó érzés régi barátokkal, ismerősökkel találkozni, így volt ezúttal is. Nemes célt szolgál a kezdeményezés, olyan települések szerepelnek, ahol újraéledt a korábban sikeres, aztán megszűnt futballcsapat. Aki a futballban él, annak megható ilyen eseményeken pályára lépni. Sukorón három évtizede mesés létesítmény és kiváló megyei első osztályú csapat volt. Pályára nem léptem itt, azonban a létesítményben sokszor jártam, barátokkal gyakran néztünk itt meccseket, sok fehérvári játszott a helyi gárdában. A környezet ma is extra a tóparton, remélem, hogy a közeli, vagy távoli jövőben nem csak kispályás, hanem nagypályás foci is lesz újra a településen. A tornát ezúttal hét ponttal, megérdemelten nyertük. Mindig mondom a társaimnak, az eredmény másodlagos, csak az a lényeg, hogy mi győzzünk… Telek mellett Dvéri Zsolttal is együtt kergettük most a labdát, Drazséval anno együtt nem futballoztam, ő más korosztályt képvisel. Azonban edzője voltam a Vidiben, amikor Disztl László segítőjeként dolgoztam.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában