Megbosszulta magát a sok kihagyott helyzet

2024.08.29. 23:56

Hajszálon múlt a Puskás-csoda

Drámai mérkőzésen, végül tizenegyespárbajban maradt alul a Puskás Akadémia a Fiorentina ellen, így kiesett a Konferencia Ligából.

Szabó Róbert

De Gea mindent megfogott csütörtök este, Szolnoki Roland tizenegyesét is

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

Nagy ünnepre készült Fejér vármegye és Felcsút augusztus 29-én, csütörtök este, hiszen a Puskás Akadémia talán történelme legfontosabb mérkőzését játszotta a Fiorentina ellen. Már a településre érve érződött a futball-láz, aztán 20 órától szép lassan elkezdett megtelni a Pancho Aréna. A Violák szurkolói hamar rákezdtek, még a csapatok a pályán sem voltak, amikor már hangoltak. Az idő is kellemes volt, így minden adott volt egy nagyszerű találkozóhoz.

A vendégek vezetőedzője, Raffaele Palladini a teljes középpályát kicserélte az első összecsapáshoz képest, ráadásul a támadók közül is csak Sottilt hagyta meg. Hornyák Zsolt ezzel szemben nem változtatott sokat, csak Ormonde-­Ottewill maradt ki a kezdőből, Nagy Zsoltot húzta vissza a helyére, a támadók közé pedig Levi került be.

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

A felcsútiak, ahogy azt Hornyák Zsolt ígérte, egyértelműen támadó szellemben kezdték a mérkőzést, a nyolcadik percben pedig Pongracicot meg is zavarta a letámadás, olyannyira, hogy elvesztette a labdát, majd lerántotta Levit tizenkilenc méterre kapujától. A szabadrúgást Puljic végezte el, de a kissé balról elvégzett pontrúgást a sorfalba lőtte. Az ezt követő kirúgásnál aztán ismét nem voltak a helyzet magaslatán a vendégek, Ranieri telibe lőtte Levit, Soisalo középre passzolt, de Puljic 15-ről leadott lövését De Gea bravúrral védte.

A Puskás Akadémia nagyszerűen játszott, azonban az utolsó pillanatokban nem tudott sajnos eléggé pontos lenni. Akárcsak a 20. percben Kean, aki jól ugrott ki, Stronatit megverte, de éles szögből középre adott passza elment a kapu előtt keresztbe. Öt perccel később Martinez Quarta is próbálkozott egyet, de 25-ről csak a parkoló autókra volt veszélyes. Ez nem törte meg a felcsútiakat, akiknek a védelme nagyszerűen szuperált, Stronati és Golla is többször fontos szituációban mentett.

A félidő utolsó tíz percére a felcsúti együttes ismét fölénybe került, olyannyira, hogy  beszorította saját kapuja elé a firenzeieket. A nyomás helyzeteket is eredményezett, a 40. percben pedig kimaradt a kihagyhatatlan. Maceiras jól vette észre a területet a pálya közepén, jobbról húzott befelé, Nissilät ugratta ki, aki az ötös jobb sarkáról középre passzolt, Puljic egyedül volt, estében jobbal lőtt, de De Gea óriási bravúrral védett. A horvát támadó lábában maradt a gól.

A második félidő elején aranyos jelenetsorok voltak a lelátón, Marco Rossi igyekezett le a gyermekekhez, hogy autogrammot osszon köztük, azonban végül a sajtópáholy elválasztotta ettől. Reménykedtünk benne, hogy a mérkőzésen ezután hasonlóan szép jeleneteket láthatunk majd, főleg felcsúti szempontból.

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

A 49. percben újabb óriási lehetőség maradt ki. Nissilä végzett el egy szabadrúgást a pálya bal oldaláról, jól jött a labda, a tizenhatos vonalánál Golla fejét találta meg a labda, ami szép ívben szállt.... A kapu jobb sarka helyett azonban a kapufára, onnan pedig az alapvonalon túlra... Aztán jött a következő, az 51. percben Levi ívelt középre balról, Puljic pörgette fel a labdát, majd az ötösön belül ezúttal Plsek fejelt erővel, De Gea belekapott még, így ez a lehetőség is a felső lécen csattant. Hihetetlen jelenetsorok, a nézőtéren pedig óriási döbbenet, akár két-, de háromgólos előny is állhatott volna ekkor már a Puskás Akadémia neve mellett. Palladino rögtön cserélt is hármat a látottak után.

Az őrület az 54. percben folytatódott, Stanislav Macek másodedző kapott azonnali piros lapot a kispadon reklamálás miatt. Ez annyi lendületet adott a firenzeieknek, hogy Kouamé lövésével először eltalálták a kaput, de Pécsi magabiztosan fogta a labdát. Az 59. percben a Fiorentina az első nagyobb helyzetéből megszerezte a vezetést, Kean kapott jó csúsztatást Kouamétől, a védők csak néztek, a csatár pedig tizenhatról, középről, jobbal a jobb alsóba lőtt, Pécsinek nem volt esélye, 0-1.

A gól után a Puskás Akadémia ismét veszélyesebben játszott, Hornyák Zsolt pedig úgy döntött, hogy Colley és Komáromi beállítása változást hozhat. Nagy helyzetre azonban a 77. percig kellett várni, ekkor sem a Puskás veszélyeztetett, hiszen egy kontra után Colpani passzolt Keannek, aki jobbal lőtt, Dodo elé pattant a labda a blokkról, de les miatt már intett a partjelző.

Az utolsó tíz percre ráfordulva a Puskás Akadémia két szögletet is elvégezhetett, egyet jobbról, egyet balról de egyik esetben sem alakult ki veszély De Gea kapuja előtt. A játékvezető végül öt perc hosszabbítást mutatott fel, amikor Nissilä állt oda egy bal oldali szabadrúgás mögé. A labda jól tekeredett középre, úgy tűnt kezeztek a védők, de a játékvezető ezúttal sem fújt büntetőt. Egy perccel később aztán a finn játékos egy szögletet ívelhetett középre, de a védők itt is tisztázni tudtak.

De Gea balra, a labda jobbra, így jöhetett a hosszabbítás
Fotó: Nagy Zoltán Péter

A renedes játékidő hosszabbításának negyedik percében aztán elszabadultak az indulatok, Komáromi jól csúsztatott Colley felé, akit Ranieri lerántott, a játékvezető pedig a tizenegyespontra mutatott, a védőnek pedig felmutatott egy sárgát, aki így pirosat kapott. A nézőtéren egy emberként ugrott fel mindenki az eset és az ítélet láttán örömében, ráadásul a VAR-szobában is jóváhagyták a játékvezető döntését. A tizenegyeshez ezúttal is Nagy Zsolt állt oda, akárcsak Firenzében és óriási magabiztosággal értékesítette is azt, 1-1. Az egyenlítéssel a játékvezető sípszava csupán a rendes játékidő végét jelentette, következhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

A dráma folytatódott, hiszen a 97. percben Comuzzo szabálytalanul állította meg a tizenhatos előterében a lefordulni igyekvő Colleyt. A játékvezető felmutatta a sárga lapot az olaszok védőjének, amely már a második volt neki, így kettős emberelőnybe került a Puskás Akadémia. A tizenhatos előteréből, jobbról járó szabadrúgást Favorov lőtte el, De Gea bravúrral védett ismét, majd Nagy Zsolt próbálkozott balról, éles szögből, klasszis mozdulattal, de a spanyol kapuvédő ismét csodával határos módon, de odaért a labdára.

A 110. percben jobb oldalról jött egy jó beadás Favorovtól jobbról, hétről Komáromi fejelt, de nem sokkal a kapu jobb oldala mellé. Az egyértelművé váltmár ekkor, hogy a Fiorentina a tizenegyespárbajt akarja kiharcolni, míg a Puskás Akadémia megpróbálta lezárni a kérdéseket. Ez végül nem sikerült, így következhetett az idegek párharca.

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

Az első tizenegyeshez Komáromi állt oda, magabiztosan ballal, izomból középre lőtt, előny a Puskásnál, 1-0. A Fiorentina oldalán Mandragora volt eredményes, szintén ballal, középre lőtt, 1-1. Ez sem zavarta meg Favorovot, aki szintén higgadtan értékesítette a lehetőséget, jobbal a jobb alsóba, 2-1.  A firenzeieknél ezután Kouamé vágta be jobbal a bal alsóba, Pécsinek nem volt esélye, 2-2. A mérkőzésen kapufát fejelő Golla sem remegett meg, De Gea jobbra, a labda balra, 3-2. Colpani ballal a bal alsóba lőtt, Pécsinek ismét nem volt esélye, 3-3. Szolnoki, a csapatkapitány jobbra rúgta a labdát jobbal, De Gea érezte az irányt, és védett, 3-3. A Fiorentina ezután megszerezte az előnyt, hiszen Richardson is eredményes volt, 3-4. Nagy Zsolt viszont életben tartotta a reményeket, a bal alsóba lőtt, kiegyenlített, így innentől Pécsi kezében volt a felcsútiak sorsa, 4-4. A csapatkapitány, Biraghi állt oda az utolsó büntetőhöz, nem remegett meg, ballal a jobb felsőbe lőtt, 4-5.

A Puskás Akadémia így óriási dráma után bukta el a Konferencia Liga főtáblára jutást. A rengeteg kihagyott helyzet, valamint a kettős emberelőny végül az idegek harcában megbosszulta magát. Ennek ellenére amit a csapat a pályán letett, és megmutatott egész Magyarországon példa lehet, talán mondhatjuk, a Ferencvárosnak is.

Szép volt fiúk, köszönjük az élményt, TI vagytok a CSODA!

Puskás Akadémia – Fiorentina 1-1 (0-0) – 11-esekkel 4-5 
Felcsút, Pancho Aréna. Vezette: António Nobre 

Puskás Akadémia: Pécsi – Maceiras, Golla, Stronati, Nagy Zs. – Plsek (Szolnoki, 79.), Favorov, Nissilä – Soisalo (Vékony, 88.), Puljic (Colley, 67.), Levi (Komáromi, 67.). Vezetőedző: Hornyák Zsolt 
Fiorentina: De Gea – Martínez Quarta (Parisi, 71.), Pongracic (Comuzzo, 54.), Ranieri – Dodo (Kayode, 83.), Amrabat, Richardson, Biraghi – Ikoné (Colpani, 54.), Kean, (Mandragora, 91.) Sottil (Kouamé, 54.). Vezetőedző: Raffaele Palladino 
Gól: Nagy Zs. (90+7. – 11-esből), ill. Kean (59.) 
Sárga lap: Plsek (51.), Colley (79.), Komáromi (81.) Favorov (90+2.), Maceiras (90+3.) ill. Pongracic (8.), Kean (44.), Comuzzo (76.), Parisi (79.) 
Piros lap: Ranieri (90+4.), Comuzzo (97. – második sárga lap) 

Továbbjutott: a Fiorentina 4-4-es összesítéssel, tizenegyespárbajban 5-4-re diadalmaskodva. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában