Erősítés

2024.08.23. 07:58

Horváth Donát hazatér az Erste Ligába

Az U20-as válogatott korábbi csapatkapitánya, svédországi és tengerentúli tapasztalatokkal felvértezve erősíti majd a csapat védelmét első felnőtt szezonjában.

Szupkai Gábor

Horváth Donát a Leksands mezében

Fotó: Leksands IF

A 2004-es születésű hátvéd viselhette a decemberi divízió 1/A-s junior világbajnokságon a csapatkapitányi C betűt, de már a 2023-as és a 2022-es eseményen is ott volt, tehát ifistaként is számoltak vele az U20-as nemzeti együttesnél.

Horváth a szupermini, mini és kölyök korosztályban Székesfehérváron játszott, most pedig a svéd Leksands együttesétől szerződik a Koronázóvárosba.

Horváth a Budai Bocsokban kezdett el hokizni, öt éves korom körül, aztán onnan pár év után Fehérváron folytatta U8-tól U14-ig. Annak idején Faragó Gyula és Kercsó Árpád volt az edzője, tehát kiváló alapokat kapott. Nevelőedzői távozása után igazolt a MAC-hoz, majd 14 vagy 15 évesen próbajátékra utazott Svédországba, ahol megfelelt. Egy nagyszerű családnál helyezték el, akik nagyon-nagyon sokat segítettek neki az első két évében Linköpingben. Mielőtt kiment Svédországba, elvégezte a nyolc általánost itthon Magyarországon, kint pedig folytatta a tanulást. Svédországban kilenc osztályos az általános iskola és csak három osztály a gimnázium. Ezért gyorsan beiratkozott egy nyelvfelzárkóztató iskolába, majd egy-két hónap elteltével elkezdett a rendes iskolába járni, a 9. osztályba. 

Az első két év után sikerült fölkerülnie a svéd junior első osztályba, U18-asként, az U20-as bajnokságban is játszott. Amikor a Karlskronába szerződött, kiöregedő játékos volt az U18-ból, de az U20-as csapatuk, ami korábban a Superelitben volt, sajnos kiesett a második vonalba.  Kapott egy megkeresést Amerikából, és meg is ragadta a lehetőséget. Sajnos nem a legjobb élményeket sikerült gyűjtenie, az edzővel sem volt jó a kapcsolata, mialatt hazajött a norvégiai U20-as világbajnokságra, odavittek a helyére három hátvédet, így kevés játéklehetőséget kapott. A szezon vége felé pár meccset egy alsóbb ligában játszott, de tavaly nyáron a Leksandssal óriási szerencséje volt. Ami meglepte, hogy ők keresték meg 2023 nyarán, de egyből odautazott és alá is írta a szerződését. A Lekands a svéd hoki egyik fellegvára, elképesztően profik a körülmények, hatalmas hagyományokkal bír a klub. Horváth Donát a Leksands történelmének harmadik magyar játékosa lett, Gröschl Tamás és Hári János után.

– Az első hónapokban minden remek volt, a felnőtt csapattal edzettem, velük készültem az előszezonban. Sajnos azonban az első vagy második U20-as meccsemen belerongyoltam a palánkba, és elszakadt a bokaszalagom, ami aztán jelentősen befolyásolta a szezon hátralévő részét. Hat hetet voltam járógépben, utána még hat hét rehabilitáció következett, ezután kezdhettem csak újra korcsolyázni, és épphogy felépültem az U20-as világbajnokságra. Sajnos ez a sérülés keresztülhúzta a számításaimat, nem valósult meg az a tervem, hogy bemutatkozhassak a felnőttek között, de többet tanultam ebben a szezonban, mint bármikor. Olyan szakemberekkel, olyan edzőkkel tudtam dolgozni, olyan helyen, ahol tényleg a legextrább körülmények veszik körül a játékosokat, és mindenről csak felsőfokon lehet nyilatkozni. Így végül is nem élem meg csalódásként az előző idényt. Most már tényleg az első felnőtt szezonom következik, azt várom magamtól, hogy stabil, kiegyensúlyozott játékot tudjak hozni az egész szezonon keresztül, kisebb-nagyobb zökkenők nélkül. A célom, hogy konstansan magas teljesítményt tudjak hozni. Elsősorban nem is pontokra gondolok, hanem inkább jégidőre, és hogy segítsem a csapatot az öltözőben azáltal, hogy megfelelő hangulatot tudok teremteni a csapattársakkal, hogy profin viselkedek, és jó példát mutatok másoknak a saját munkamorálommal és a viselkedésemmel – nyilatkozta a FEHA19 honlapjának a fiatal hátvéd.

Horváth a székesfehérváriak második magyar igazolása Őri Arvid után.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában