Az utóbbi évtized legjobb eredménye válogatott csapattal

2024.08.20. 15:00

Kertész Dániel másodedző reménykedik az újabb csoportkörben

Mozgalmas a nyara Kertész Dánielnek, az Alba Fehérvár másodedzőjének, a fiatal tréner nem panaszkodhat arra, hogy folyamatosan unatkozott az elmúlt hónapokban. Az U20-as válogatottal B-divíziós Eb-n szerepelt, Pitestiben, majd megkezdték a felkészülést az Alba Fehérvár felnőtt együttesével.

Horog László

Kertész Dániel a begyakorlásra váró taktikai elemet magyarázza a korosztályos válogatott fehérvári edzőtáborában

Fotó: MKOSZ

Az utóbbi évtized vártnál szerényebb eredményei után kimondottan jól teljesítettek a húsz éven aluli válogatott kosarasok, a Romániában rendezett, B-divíziós kontinensviadalon. - Az idei Európa-bajnokságot ezúttal Pitestiben bonyolították, a korosztályos, fiú válogatottunknak 2015-ben sikerült utoljára bejutnia a legjobb nyolc közé, B-diviziós kontinensviadalon, idei évben a hatodik helyet sikerült megszereznünk. Ezt én komoly sikerként könyvelem el, azzal együtt is, hogy természetesen éremért mentünk, szerettük volna kivívni a feljutást az A-divízióba. Az a két csapat játszotta a döntőt, akiktől kikaptunk, Románia és Ukrajna előzőleg legyőzött bennünket. Azóta leülepedtek a dolgok és sikerült átgondolnom, mi is az, amit valójában elértünk hosszú idő után, óriási sikerként éltem meg, büszke vagyok erre az eredményre, boldog vagyok, hogy részese lehettem ennek a családnak, közösségnek. Kertészhez tavaly decemberben hívta telefonon a válogatott vezetőedzője, felkérte segítőnek.

-Örömömben elsírtam magam, egyetlen másodpercet sem kellett azon gondolkodnom, hogy elfogadom a felkérést, vagy sem. Januárban volt egy rövidebb összetartásunk, ahol igazából elkezdtem dolgozni a válogatottal . A vezetőedző Carlos Vallejo, a soproni kosárlabda akadémia U18-as csapatának edzője, a másik segítő pedig Lakits András, a MAFC Piros-csoportos együttesének vezetőedzője. Ez volt az első világversenyem, de nagyon remélem, nem az utolsó. Óriási megtiszteltetésnek érzem, fantasztikus hetet töltöttem stábtagként, a magyar címert képviselhettem. Ha hívnak máskor is, a válaszom egyértelmű lesz. Természetesen nem szeretnék itt megállni, és hosszú ideig szeretnék a nemzeti együttessel dolgozni. Rengeteg lemondással, munkával és áldozattal jár, de amikor az ember azt csinálja, amit szeret, ráadásul Magyarországot képviselheti, az mindenért kárpótol. Nagy dolognak tartom, hogy ilyen lehetőséget kaptam, remélem, a vezetőedző és a szövetség is elégedett volt a munkámmal, közösen folytatjuk a jövőben is. Amikor a FIBA ablakok megnyílnak, tehát kijelölöik a játéknapokat, következnek a válogatott szünetek, a stábok akkor szerveznek 4-5 napos edzőtáborokat, általában 2-3 alkalommal, ez mindig attól függ, milyen világversenyek zajlanak. Az Európa-bajnokság előtt pedig van egy hathetes felkészülési időszakunk, ahol végig gyakorolunk. A hazai szövetség mindent megtesz annak érdekében hogy a felkészülés egyszerű legyen és tényleg csak a kosárlabdával foglalkozzunk. Székesfehérváron, a megszokott helyszínen, az MKOSZ-csarnokban készültünk.

Az U20-as válogatott csapatképe. A magyar fiatalok Pitestiben szerepeltek a B-divíziós Európa-bajnokságon 
Fotó:  MKOSZ

Az Alba Fehérvárnál továbbra is másodedzőként dolgozik Kertész Dániel, az egy éve ezüst-, legutóbb bronzérmes alakulat kosárlabdázói a múlt héten vették fel a munkát.

-A magyar mag tagjai már korábban elkezdtük a felkészülést, augusztus 5-től ráhangoló edzésekkel kezdtük meg a felkészülést, majd 12-től csatlakoztak a légiósok, azóta teljes kerettel készült a csapat. Első felkészülési mérkőzésünk idegenben lesz a Sopron ellen augusztus 22-én, majd szlovéniai edzőtábor következik a hegyekben, több, felkészülési

mérkőzéssel Itthon a Kecskeméttel találkozunk, valamint idén is részt veszünk a Bányász Kupán, Oroszlányban, a Nagy Gábor emlékmérkőzést a Budapesti Honvéddal vívjuk hazai pályán. A felkészülést hazai pályán zárjuk a Szeged ellen. Aztán következnek az éles meccsek, természetesen szeretnénk bejutni a FIBA Europe Cup csoportkörébe. Nem lesz könnyű dolgunk, a szlovák élcsapat, a Prievidza vár ránk, a riválisnál maradt a tavalyi vezetőedző, továbbá egyben tartották a csapat jelentős részét, tehát összeszokott gárdával találkozunk. Az első mérkőzést idegenben vívjuk szeptember 24-én, kedden, Szlovákiában, aztán 27-én, pénteken kerül sor a visszavágóra a Gáz utcában.

Összeszokott trió, az Alba Fehérvár felnőtt együttesének szakmai stábja, balról Flavio Bottiroli, Alejandro Zubillaga vezetőedző és Kertész Dániel 
Fotó: Horog László/FMH

Kertész az utánpótlásban, az U21-es brigádnál az olasz Flavio Bottiroli mellett másodedzőként tevékenykedik, az U19-es korosztályt elsőszámú dirigensként irányítja.

-Ahogy a felnőtteknél a vezetőedző, a spanyol Alejandro Zubillaga mellett, úgy az utánpótlásban is harmonikusan dolgozom együtt Bottiroli kollégámmal. Az U19-es bajnokságra ezúttal nagyon fiatal csapatot nevezünk, természetesen szeretnénk minél tovább menetelni, de nehéz dolgunk lesz, ugyanis nálunk a 2006-os korosztályban összesen két játékosunk van, többnyire 2008-as születésű kosarasok jutnak szóhoz, tehát idő kell nekik, amíg hozzászoknak a jelentős korkülönbséghez. De az biztos, kellemetlen ellenfél leszünk bárki számára. Alacsony szerkezettel fogunk játszani, gyors játékra törekszünk, ami a mai modern kosárlabdát jellemzi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában