Hétvége

2010.05.15. 02:28

A nagypapa a kakukktojás

Grell József, a nagypapa 15 éve a móri fúvószenekar menedzsere. A fia, Norbert, valamint két unokája, a tízéves - édesapja után ugyancsak - Norbert, és öccse, a nyolcesztendős Balázs is az együttesben játszik. Jelenleg Balázs a csaknem száztagú zenekar legfiatalabb tagja.

B. Kiss László

A barna szemű Norbert kürtön, a kék szemű Balázs trombitán játszik. Azt, hogy nem is akárhogyan, dobogós eredményeik jelzik, amelyeket a móri diákművészeti fesztiválon, illetve a zeneiskolák megyei versenyén értek el. A két fiút ugyan rendesen lefoglalja a zeneiskola, a próbák meg a föllépések, de azért sportra, hobbira is jut idejük: Norbi büszkén említi az érmet, amit úszó-, és az oklevelet, amit horgászversenyen nyert.

Ilyen család mellett biztosra veszem, hogy a nagypapa is zenél, de tévedek. A fúvósvonal ugyan a dédapáig visszavezethető, aki sramlizenekarban klarinétozott, Grell József azonban aktívan mindössze három évig muzsikált: mint mondja, a bakonycsernyei úttörőzenekarban furulyázott. A muzsikához csak akkor került ismét közelebb, amikor Norbert fiát 1984-ben zeneiskolába íratták.

Grell József ízig-vérig közéleti ember: a munkahelyén szakszervezeti elnöknek választották, két ciklusban pedig tanácstag is volt Móron. A gyerekei iskoláiban bekapcsolódott a szülői munkaközösség (szm) munkájába, s a Zimmermann iskolában szm-elnöknek is megszavazták.

A zenekar a Móri Fúvószenei Egyesület égisze alatt működik. Az egyesületi munkába - mint fogalmaz - belecsöppent. Éppen 15 éve, a tisztújítás alkalmával Acsai Sándor, a zenekar karnagya, művészeti vezetője kérte fel: vállalja el az elnökséget - meséli Grell József, akinek másfél évtizedes működéséhez - a többi közt - 29 külföldi turné, és három CD megjelentetése is kötődik. Az együttes arculatának kialakítását szolgálta a német kisebbségi önkormányzattól kapott zászló, a logó mellett a jellegzetes formaruha, a fekete galléros piros kabát meghonosítása. A posztról most leköszönő Grell József elnöksége alatt - az ideivel együtt - nyolc fúvószenei fesztivált szerveztek a móri bornapok alkalmával.

- Fontosnak tartom, hogy azokat az idős, móri zenészeket is rendre felkutatjuk, felköszöntjük, akik ugyan nem voltak tagjai a fúvószenei együttesnek, ám mégis a jeles muzsikus elődök sorába tartoznak - mondja az egyesületi elnök, aki menedzsernek sem utolsó: a tavalyi görögországi turnét például pályázati támogatásból finanszírozták, s az együttes idén esedékes két külföldi útja sem kerül pénzébe a zenészeknek.

Grell József két fia közül Norbert a fiatalabbik. Bátyja nem zenél, ő azonban kisiskolás kora óta tagja a móri fúvósoknak. A baritonkürtről a tubára is azért váltott, mert erre volt szükség az együttesben. Eredeti végzettsége géplakatos és karbantartó, 2003-tól azonban már katonazenészként keresi a kenyerét Fehérváron, a helyőrségi zenekarban. Norbert több tekintetben is agilis édesapja nyomdokaiba lépett: a fiai iskolájában, a móri Szent Erzsébetben tagja a szülői munkaközösségnek, és februárban múlt két esztendeje, hogy az ezrednél a honvédszakszervezet ötszáz tagjának a vezetője lett. Büszkén említi, hogy mennyivel többen adtak vért a laktanyában szervezett egészségmegőrző programon, mint korábban, s kétszer is - tavaly és tavalyelőtt is - ők nyerték a honvédszakszervezet által szervezett, összetett versenyen az úgynevezett aktivitás kupát.

Az egyesület elnöki posztjáról ugyan leköszön Grell József, a fúvószenéhez azonban nem lesz hűtlen: Szakonyiné Beke Mariannal, egy helybéli könyvtárossal közösen könyvet tervez írni. Miről másról? A móri sváb rezesmuzsika történetéről...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!