Hétvége

2011.01.16. 17:57

Krisztus ikonjává válni

Székesfehérvár - A ciszterci rend zirci kongregációja apátjává választotta Dékány András Sixtus atyát, a Nagyboldogasszony-plébánia plébánosát. Új helyét május végéig foglalja el, utódját a rend nyár végéig nevezi ki.

J. Mező Éva

- Ne gratuláljon, nekem, hanem imádkozon értem! - mondta Sixtus atya, miután megválasztása után telefonon felhívtam.

- Ez a státusz komoly felelősségvállalás Isten előtt és a rám bízott emberekért  mondta.  Ez  nyilvánvalóan nem előléptetés, hanem kiemelés. Egy közösség döntése révén nekem kell ezután az élen járni. Akik ezt a döntést hozták, bizonyára megbeszélték a Jóistennel imádságuk által döntésüket, ennek eredményeként komoly teher és felelősség hárul rám, amit csak úgy tudok elfogadni és hordozni, hogyha az imádságos támogatást továbbra is megkapom.

- Világi emberek ritkán szoktak így szabódni, ha előléptetik őket!

- A világi emberek a világ módján gondolkodnak, mi, egyházi emberek pedig megpróbálunk az Isten módján gondolkodni. Jézus Krisztus sem arra használta istenfiúságát, hogy kitűnjön valamilyen módon, hanem arra használta küldetését, hogy használjon vele, segítse a többieket az üdvösség felé. A regula szerint az apátnak az a szerepe, hogy Krisztus ikonja legyen a közösségben. Minden cselekedetében Jézus Krisztusra kell visszautalni. Az apát nyakában a kereszt nem elsőséget jelent, hanem szolgálatot, amelyet a közösség ráruházott és elvár tőle.

- Nem volt sokáig közöttünk Székesfehérváron! Talán egy év telt el azóta, hogy Pécsről érkezve átvette a plébánia irányítását.

- Hálával és köszönettel tartozom a székesfehérváriaknak, akik nyitottsággal, érdeklődéssel és szeretettel fogadtak egy számomra ismeretlen városban. Voltak kezdeti nehézségeim a beilleszkedésem alatt, hiszen én nem voltam soha plébános. De sokan segítettek. Sok értékes ismeretséget hagyok itt. Emlékezetes pillanatokat viszek magammal, amikor azt láttam szentmiséken, hogy az emberek nemcsak ott vanak, hanem figyelnek, mert tudnak, akarnak valamit hazavinni az ott elhangzottakból. Egy pap számára ez a siker. Az emberi szívekben kibontakozó szeretet.

- Tudok arról, hogy tanítványaiban is nagy űrt hagy, a Szent István Gimnázium diákjaiban.

- A tanítás mindig fontos volt nekem. Amikor Pécsről, a Nagy Lajos Gimnáziumból eljöttem, akkor is a gyerekek rajongó figyelme, őszintesége hiányzott a legjobban. Próbálom úgy intézni feladataimat, ha lehet, hogy hetente néhány alkalommal vissza tudjak járni tanítani néhány osztályba.

- Világi emberként azt gondolom, most az elesett ember közül egy magasabb lelki síkon mozgó közösségbe érkezik. Így van ez?
 
- Egy szerzetes vagy egy plébániai közösségben való pásztori tevékenység között analogikusan nincs különbség, mindkét helyen a lelkek javát kell előmozdítani, s mindenütt a példa és a következetes helytállás az, ami segíti, lendíti a közösséget. A szolgálat csak ettől hatékony.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!