Hírek

2009.03.12. 03:27

Képregénymozi, igazságosztókkal

<b>Székesfehérvár</b> - Látványos, akciódús és még elgondolkodtató is. A Watchmen, az őrzők az idei első képregény-adaptáció új jelentést ad a szuperhős filmeknek.

Fejér Megyei Hírlap

Itt a tavasz, nyílnak a virágok, visszatérnek a vándormadarak, és a mozikat is ellepik a képregényadaptált szuperhősök. Zack Snyder a 300 című film után ismét egy képregényt vitt vászonra. Az Alan Moore író által jegyzett történet ismertségét bizonyítja, hogy a Times magazin (az egyetlen képregényként) beválasztotta minden idők száz legjobb regénye közé.

A Watchmen, bár képregény, nem éppen szokványos, amolyan mentsük meg a világot típusú mese. Sőt! A film szereplői már-már groteszk karikatúrái a klasszikus szuperhős típusoknak, és bár ez a fajta komor kifigurázás az egész filmre jellemző, így egy percig se gondoljuk, hogy holmi vígjátékról van szó: filozófiai gondolatok egész garmadájával találkozhatunk mind a 163 percben.

A posztmodern krimi 1985-ben, egy olyan világ Amerikájában játszódik, ahol a harmadik világháború bármelyik pillanatban kitörhet, és ahol New York utcáit vicces-színes kosztümbe öltözött önjelölt igazságosztók róják. Túlzás ezeket az embereket szuperhősnek nevezni, hiszen egyiküket leszámítva nincsenek szuper képességeik. Teljesen átlagemberek, de hősnek azért sem nevezhetők igazán, mert a mindennapi emberek gondjaival és érték- ítéletével bírnak ők is.

A történet egyikük meggyilkolásával kezdődik, majd, ahogy az törvényszerű, az események bonyolódni kezdenek. Titokzatos összeesküvések lepleződnek le, és még a sablonos mentsük meg a világot! elem is felbukkan. Végeredményként egy látványos és összetett mozit kapunk, ami garantáltan kibillent minket a kora tavaszi szürke hétköznapokból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!