Hírek

2009.03.13. 03:28

Sose nyitnak ablakot

<b>Székesfehérvár</b> - Rengeteget lehet sprórolni a szellőztetésen. De nem ez az egyetlen energiatakarékos megoldás, ami a - régebbi építésű - fehérvári családi házat jellemzi.

B. Kiss László

Paksi Zoltán, a kincsesbányai üveghomokbánya, az Üveg-Ásvány Kft. vezérigazgatója - mint arról korábban már hírt adtunk - nem csupán üzemének az energiafüggőségét tervezi felszámolni a termálvíz meg a szél által, de - az évek alatt - székesfehérvári családi házát is példaszerűen alakította át.

Az otthonában meghonosított energiatakarékos megoldások sora a ház szigetelésével kezdődött. Az öt centis perlites vakolatra hét centis nikecell került. A telkén felszíni kutat fúratott, ami nemcsak a kert öntözésére alkalmas, de a házigazda ennek segítségével kíván a közeli jövőben egy hőszivattyút is üzembe állítani. A hőszivattyú a vízből nyeri ki a hőt, és ehhez nem szükséges a számára meleg víz. Ez persze komolyabb, mintegy 1,5 milliós beruházást igényel, viszont az őszi és tavaszi hónapokban képes kiváltani a gázkazánt. Ami Paksi Zoltán házában - tavalyelőtt óta - már kondenzációs készülék. A napkollektor meleg vízzel látja el a családot. A hőszivattyú a házigazda számítása szerint - a jelenlegi árak mellett - nyolc-tíz év alatt térül meg. És hát nem valószínű, hogy egyhamar olcsóbb lesz az energia.

Paksi Zoltánék házának legnagyobb újdonsága azonban talán mégis a szellőztető berendezés. Ez 15 méter hosszú, 110 milliméter átmérőjű csővezetékből áll, amit 90 centi mélyen, azaz a fagyhatár alatt fektetett le a gazda. A cső a pincén keresztül vezeti be a házba levegőt, ami mire az épületbe ér, már átvette a föld állandóan 12 Celsius fokos hőmérsékletét. A cső végén teflonszűrű van, ami a füstöt is megköti, így aztán garantáltan friss levegő jut be a házba, ami télen fűt, nyáron pedig hűt. Csak a pinceajtót kell kitárni. A felesége először kicsit idegenkedett az újszerű szellőztetéstől, hiszen az számára az ablaknyitást jelentette - árulta el Paksi Zoltán. Mióta az újszerű szellőztető rendszer elkészült, 25-30 százalékkal kevesebb gázt használnak azáltal, hogy két fokkal lejjebb állíthatták a fűtést szabályozó termosztátot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!